دوره 12، شماره 43 - ( بهار 1402 )                   جلد 12 شماره 43 صفحات 172-151 | برگشت به فهرست نسخه ها

Isa Nejad N, Najafi Kani A A, Khajeh Shakooei A. The Role of Second House Tourism in the Spatial and Economic Developments of Mountain Villages (Case Study: Villages of Rudbar and Qasran Districts in Shemiranat County). SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2023; 12 (43) :151-172
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3915-fa.html
عیسی نژاد ناهید، نجفی کانی علی اکبر، خواجه شاهکویی علیرضا. نقش گردشگری خانه های دوم در تحولات فضایی و توسعه اقتصادی روستاهای کوهستانی(مطالعه موردی: روستاهای بخش رودبار قصران شمیرانات). اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1402; 12 (43) :151-172

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3915-fa.html

1- دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه گلستان،گرگان، ایران.
2- دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران. ، Alinajafi_1159@yahoo.com
3- دانشیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران.
در سال­های اخیر به دلیل توسعه سریع شهرها و تبعات ناشی از آن از یک سو و تفاوت­های آب و هوایی بین شهرها و روستاهای کوهستانی از سوی دیگر، گردشگری خانه­های دوم در روستاهای کوهستانی رشد و گسترش چشمگیری داشته است. از اینرو پژوهش حاضر سعی دارد به بررسی نقش گردشگری خانه­های دوم در تحولات فیزیکی و فضایی روستاهای کوهستانی بپردازد. این تحقیق به صورت کاربردی بوده و روش آن به صورت توصیفی- تحلیلی و میدانی است. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای روستایی ساکن در 9 روستا است که براساس سرشماری سال 1395 دارای 5554 نفر جمعیت می­باشند. با استفاده از فرمول کوکران، 310 نفر از روستاییان به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند که با روش نمونه­گیری تصادفی/ سیستماتیک، پرسش­نامه­ها بین آنها توزیع گردید و در نهایت با استفاده از تحلیل­های همبستگی، فریدمن، کروسکال­والیس و رگرسیون خطی در محیط نرم­افزاری اس­پی­اس­اس، داده­ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحلیل­های همبستگی کای­اسکوئر، اسپیرمن و کندال نشان می­دهد که توسعه گردشگری خانه­های دوم با تحولات فیزیکی روستاها و بهبود شاخص­های اقتصادی رابطه معناداری تا سطح اطمینان 99 درصد دارند. همچنین نتایج فریدمن عوامل موثر در جذب گردشگر و گسترش خانه­های دوم را رتبه­بندی کرده است و نتایج کروسکال­والیس نشان می­دهد که همه روستاهای مورد مطالعه از لحاظ ارتقاء شاخص­های کالبدی و اقتصادی تحت تاثیر گردشگری خانه­های دوم بوده و تفاوتی با یکدیگر  ندارند. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون خطی نشان می­دهد که مؤلفه­های بررسی­شده تاحد قابل قبول و معناداری وابسته به متغیرهایی هستند که مورد بررسی قرار گرفتند. شایان ذکر است که ضریب تعیین و تعدیل نشان می­دهد که توسعه­یافتگی حدود 95 درصد وابسته به متغیرهای مورد بررسی است و فقط حدود 5 درصد وابسته به متغیرهایی است که در این پژوهش مورد شناسایی قرار نگرفتند.
دریافت: 1402/3/29 | پذیرش: 1402/2/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.