دوره 12، شماره 43 - ( بهار 1402 )                   جلد 12 شماره 43 صفحات 190-173 | برگشت به فهرست نسخه ها

Janabi Namin A, Norouzzadeh A. Designing and validating the model of entrepreneurship and sustainable rural development with an emphasis on Ardabil province watershed management plans. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2023; 12 (43) :173-190
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3916-fa.html
جنابی نمین علی، نوروززاده احد. طراحی و اعتبارسنجی الگویِ کارآفرینی و توسعه‌ پایدار روستایی با تأکید بر طرح‌های آبخیزداری استان اردبیل. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1402; 12 (43) :173-190

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3916-fa.html

1- کارشناسی ارشد، مهندسی آبخیزداری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.
2- استادیار، گروه مدیریت، واحد گرمی، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمی، ایران. ، Ahad.Norouzzadeh@iau.ac.ir
عملیات آبخیزداری در استان اردبیل، یکی از بزرگترین و بی‌نظیرترین طرح‌های راهبردی درحوزه آبخیزداری کشور می‌باشد که در جلوگیری از هدررفت و ذخیره‌سازی رواناب‌های بالادست نقش بسیار اثرگذاری ایفا می‌کند و می‌تواند بخش کشاورزی منطقه را متحول و به بهبود فضای کسب و کار و اشتغال پایدار روستایی کمک شایانی نماید. پژوهش حاضر نیز با هدف طراحی مدل کارآفرینی پایدار روستایی مبتنی بر طرح‌های آبخیزداریِ اجراشده در استان اردبیل در دو مرحله کیفی و کمّی انجام گرفته است. جامعه آماری در مرحله اول 20 نفر از اساتید مدیریت و آبخیزداری و ناظرین عالی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان اردبیل بودند که به صورت هدفمند (نمونه‌گیری نظری) و با روش ارجاع زنجیره‌ای (روش گلوله‌برفی)، و در مرحله دوم نیز تعداد 200 نفر از بهره‌برداران از طرح‌های آبخیزداری که به شیوه تصادفی طبقه‌ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده‌ها در مرحله‌ی کیفی، مصاحبه‌ی عمیق و نیمه‌ساختاریافته با خبرگان که به روش دلفی و در سه مرحله انجام و در مرحله‌ی کمّی نیز از پرسشنامه‌یِ بازطراحی‌شده‌یِ منتج از مرحله‌ی اول استفاده گردید. شاخص‌های استخراج‌شده در 7 عامل انتزاعی‌تر (ترویج، تأمین منابع پایدار، گردشگری، اجتماعی، اقتصادی، مشاغل جدید، مشارکت و توانمندی) و 38 مفهوم (کدهای باز) دسته‌بندی شدند. نتایج پژوهش نشان داد مؤلفه‌ی "گردشگری" با ضریب مسیر 902/0 بیشترین تأثیر را در الگوی طراحی‌شده داشته است. در نهایت با استفاده از نرم‌افزار Smart PLS، از برازشِ مدلِ بدست آمده اطمینان حاصل گردید و تمامی روابط معنی‌دار تشخیص داده شدند.
دریافت: 1402/3/29 | پذیرش: 1402/2/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.