دوره 12، شماره 44 - ( تابستان 1402 )                   جلد 12 شماره 44 صفحات 80-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

یاسوری مجید، خیاطی مهدی، مومنی طارمسری فاطمه. الویت بندی عوامل تاثیرگذار در ارتقای رقابت پذیری اقتصاد منطقه ای(مورد مطالعه: شهرستان رودبار). اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1402; 12 (44) :63-80

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3937-fa.html


1- استاد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
2- دکتری اقتصاد کشاورزی، کارشناس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان گیلان، رشت، ایران.
3- کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران. ، fatemeh71momeni@gmail.com
چکیده:   (2116 مشاهده)
رقابت­ پذیری منطقه ­ای برای اولین بار پس از رشد پارادایم جهانی شدن توسط مایکل پورتر مطرح شد. رقابت­پذیری با تاکید بر فاکتورهای اقتصادی، اجتماعی، نهادی و منابع طبیعی سعی در تقویت بعد اقتصادی دارد. در واقع این رویکرد،  موجب افزایش بهره­وری و افزایش نرخ اشتغال در منطقه خواهد شد و از این طریق سرمایه­های بیشتری به منطقه تزریق خواهد شد. همزمان با افزایش سرمایه و بالا رفتن درآمد عمومی، کیفیت زندگی نیز بهبود خواهد یافت. در این مسیر سرمایه­ی انسانی افزایش یافته و کارآفرینی و نوآوری منطقه تقویت خواهد شد و در نهایت، تداوم این چرخه موجب پویایی و پایداری توسعه در منطقه می­گردد. با اینکه، شهرستان رودبار از مزیتی نسبی تولید عمده زیتونبرخوردار است، به نظر می­رسد عوامل پیشران اقتصادی در این منطقه ضعیف بوده و شهرستان از سطح رقابت­پذیری بالایی برخوردار نیست. از این رو تحقیق حاضر تلاشی است که با مطالعه چهارچوب سیستم منطقه­ای، علاوه بر شناسایی عوامل تاثیرگذار در رقابت­پذیری، با برآورد میزان اثرگذاری آن­ها، سمت و سوی راهبردهای توسعه­ی منطقه­ی رودبار را مشخص می­کند. در این راستا پس از شناسایی شاخص­های رقابت­پذیری از مطالعات پیشین، به تدوین و تکمیل 384 پرسشنامه که با روش کوکران نمونه­برداری شده بود، مطالعه­ی میدانی خود را آغاز نمود. سپس با استفاده از آزمون آماری کالموگروف- اسمیرنوف به بررسی توزیع داده­ها پرداخته است. پس از مشخص شدن چولگی در توزیع داده­ها با استفاده از آزمون KMO همبستگی جزیی بین شاخص­ها بررسی شد. سپس با کمک نرم­افزار PLS بار عاملی هر شاخص محاسبه شده است. در این مسیر، ابعاد پنچ­گانه­ی رقابت­پذیری، به ترتیب الویت اثرگذاری در مدل نهایی: بعد نهادی با بار عاملی 694/0، بعد اجتماعی با بار عاملی 691/0، منابع اولیه با بارعاملی 550/0، اقتصاد با بارعاملی 510/0و در نهایت زیرساخت با بار عاملی 365/0 به دست آمده است.
متن کامل [PDF 1859 kb]   (454 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1401/8/9 | پذیرش: 1402/3/20

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 CC BY-NC 4.0 |

Designed & Developed by : Yektaweb