دوره 12، شماره 44 - ( تابستان 1402 )                   جلد 12 شماره 44 صفحات 120-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

اسدی هرمز. تحلیل بهره وری اقتصادی و بهبود عملکرد تولید ذرت در نواحی روستایی شهرستان کرمانشاه. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1402; 12 (44) :103-120

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3939-fa.html

دانشیار تحقیقات اقتصاد کشاورزی، مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تات و همکاران ، hormoz.asadi3@gmail.com
توصیه یافته­های تحقیقاتی در قالب برنامه­های آموزشی و ترویجی به بهره­برداران روستایی به منظور ارتقاء سطح دانش کشاورزان، نقش مهمی در بهبود بهره­وری و توسعه روستایی ایفاء می­کند. در همین راستا، این مطالعه به منظور ارزیابی زراعی، سودآوری و بهره­وری اقتصادی نهاده­ها در تولید دانه و علوفه ذرت تحت مدیریت­های مختلف کارشناسی و بهره­بردار در روستای توللی از توابع دهستان الهیارخانی در شهرستان کرمانشاه در سال 1400 انجام شد. در این پژوهش، 10 هکتار مزرعه در مزارع بهره­بردار مشخص گردید به طوری که پنج هکتار آن با استفاده از برنامه‌های فنی و توصیه تحقیقاتی و پنج هکتار دیگر براساس مدیریت مرسوم توسط بهره­بردار انجام گردید. در بخش زراعی، صفات کمی و کیفی محصول تحت مدیریت­های مختلف مشخص و سطح معنی­داری آنها با استفاده از آزمون t تعیین شد. ارزیابی اقتصادی با استفاده از شاخص­های سودآوری و سنجش بهره­وری نهاده­های آب و بذر با استفاده از شاخص­های بهره­وری فیزیکی و اقتصادی انجام گردید. طبق نتایج، تحت توصیه تحقیقاتی نسبت به مدیریت مرسوم، عملکرد دانه و علوفه ذرت در مزرعه زارع به­ترتیب 8/13 و 4/16 درصد افزایش، هزینه تمام شده هر کیلو دانه و علوفه ذرت به­ترتیب 3/22 و 26 درصد کاهش، نسبت فایده به هزینه تولید دانه و علوفه ذرت به­ترتیب 6/28 و 6/34 درصد افزایش، بهره­وری اقتصادی هر مترمکعب آب و هر کیلوگرم بذر در مزرعه زارع برای دانه ذرت به­ترتیب 8/13 و 7/45 درصد و برای علوفه ذرت به­ترتیب 4/16 و 6/38 درصد افزایش نشان داد. بنابراین با اعمال توصیه­های تحقیقاتی علاوه بر بهبود سودآوری و بهره­وری در تولید ذرت، امکان کاهش خلاء عملکرد در مزرعه زارع نیز فراهم خواهد شد.
دریافت: 1401/8/2 | پذیرش: 1402/1/14

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.