Soltanzadeh A, Haghir S. Explaining the role of culture and function of data on human’s mind (With an epistemological approach based on Karl Popper's ideas). Human Information Interaction 2019; 6 (1)
URL:
http://hii.khu.ac.ir/article-1-2850-fa.html
سلطان زاده علیرضا، حقیر سعید. تبیین و بررسی نقش فرهنگ و کارکرد داده ها بر روی ذهن انسان
(با رویکرد شناختشناسی بر مبنای اندیشههای کارل پوپر). تعامل انسان و اطلاعات. 1398; 6 (1)
URL: http://hii.khu.ac.ir/article-1-2850-fa.html
دانشگاه تهران
چکیده: (4183 مشاهده)
زمینه و هدف: مسائل دنیای معاصر با توجه به رشد روز افزون ابزارها و تکنولوژیها در زمینه های مختلف روز به روز پیچیده تر میشود. این میزان پیچیدگی و همچنین دسترسی سریع و راحت به اطلاعات که به نوعی به بمباران اطلاعات شناخته می شود، روی ذهن بشر تاثیرات فراوانی میگذارد. این اثرات باید شناخته شود تا بتوان از عوامل مخرب آن جلوگیری کرد. مساله شناخت که بشر در تمام طول حیات با آن مواجه بوده در این دوران وارد فاز های پیچیدهتری خواهد شد. پدید آمدن مراجع اقتدار جدید و متنوع عملا مساله شناخت و آگاهی بخشی برای اذهان عمومی جامعه را مورد تهدیدات زیادی قرار داده است. این پژوهش قصد دارد تا بر مبنای تفکرات کارل ریموند پوپر در حوزه شناختشناسی و معرفتشناسی به بررسی مساله مواجهه با حقیقت بپردازد. هدف از انجام این پژوهش بررسی عوامل تاثیرگذار بر آگاهیهای انسان بر مبنای تفکرات پوپر میباشد. پرسش اصلی این پژوهش عبارتست از اینکه آیا در دنیای امروز با توجه به ارتباطات گسترده و داده های فراوان، ذهن انسان از عملکرد بهتری برای مواجه و حل مسائل پیش رو برخوردار است؟
روش پژوهش: این تحقیق از نوع کیفی است. از نظر هدف می توان این تحقیق را همزمان اکتشافی و تبیینی دانست. مبانی نظری پژوهش بر مبنای تفکرات پوپر شکل میگیرد که معتقد است دانستهها و آگاهیها به طور مداوم باید مورد آزمایش قرار گیرند. فرضیه مطرح شده این است که با وجود تمامی امکاناتی که برای بشر از جهت دسترسی به اطلاعات وجود دارد اما همچنان بشر دچار خطاهای اساسی در خصوص شناخت مسائل و تصمیم گیریها می شود.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان میدهد که با وجود گردش آزاد اطلاعات و دسترسی راحت به منابع دادهها اما همچنان انسان از اتخاذ تصمیمات غلط و دادن پاسخ های اشتباه به بنیادی ترین مسائل رنج میبرد.
نتیجهگیری: درخصوص حل بسیاری از مسائل هنوز هم حتی با وجود تصمیم گیریهای جمعی در سطوح بالای تصمیمسازی، راهکارهای غلطی مورد استفاده قرار میگیرد که پس از ارزیابی های مجدد میزان بالای اشتباهات باعث تعجب خود تصمیم سازان خواهد شد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي