kamran toroghy F, Sanatjoo A, Tajfari M. Development and Validation of the Information Literacy Experience Measurement Scale on the base of Activity Theory. Human Information Interaction 2022; 9 (3)
URL:
http://hii.khu.ac.ir/article-1-3075-fa.html
گروه علم اطلاعات و دانششناسی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
چکیده: (2989 مشاهده)
زمینه و هدف: هدف پژوهش حاضر، ساخت و اعتباریابی پرسشنامه تجربه سواد اطلاعاتی در محیط کار با تأکید بر نظریه فعالیت است.
روش پژوهش: پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی است که به روش پیمایشی انجام شده است. پژوهش حاضر، پژوهش کمّی است که با رویکرد طراحی ابزار انجام شده است. در این پژوهش بهمنظور بررسی ویژگیهای روانسنجی پرسشنامه، از روش نمونه تصادفی طبقهای نسبتی ۸۶ نفری از کارکنان گروههای آموزشی مختلف دانشگاه فردوسی مشهد در سال ۱۳۹۹-۱۴۰۰ استفاده شده است. همچنین از روشهای ساخت پرسشنامه همچون روایی ظاهری، محتوایی و تحلیل عاملی تأییدی برای بررسی روایی سازه استفاده شد. بهمنظور بررسی همسانی درونی نیز آلفای کرونباخ به کار رفت. در این پژوهش بهمنظور تجزیهوتحلیل دادهها از نرمافزارهای آماری Smart pls و SPSS استفاده شد.
یافتهها: شاخص روایی محتوایی و ظاهری مقیاس، مقدار مطلوب به دست آمد. همچنین مقدار آماره t در تمام موارد بزرگتر از ۱.۹۶ و در بارگذاری عاملی نیز همه عاملها با میزان تبیین مناسبی در تحلیل عاملی، (از ۰.۴ بزرگتر) تأیید شدند. آلفای کرونباخ برای همه عاملها مقدار قابلقبول ۰.۷ تا ۰.۹ بود.
نتیجهگیری: نتایج حاکی از تأثیر عوامل تجربه سواد اطلاعاتی باتوجهبه نظریه فعالیت است. مقیاس طراحی شده بهمنظور بررسی تجربه سواد اطلاعاتی در محیط کار باتوجهبه عوامل نظریه فعالیت، مناسب ارزیابی شده و استفاده از آن برای سنجش مفهوم جدید سواد اطلاعاتی، یعنی تجربه سواد اطلاعاتی که به نظریه فعالیت میپردازد، توصیه میگردد
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي