دوره 8، شماره 3 - ( دوره هشت، شماره سه، پاییز 1399 )                   جلد 8 شماره 3 صفحات 85-71 | برگشت به فهرست نسخه ها

gholami M, Delavar A. Construction and validation of memory test in preschool children. JCP 2020; 8 (3) :71-85
URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3311-fa.html
غلامی مرضیه، دلاور علی. ساخت و اعتباریابی آزمون حافظه در کودکان پیش‌دبستانی. فصلنامه روانشناسی شناختی. 1399; 8 (3) :71-85

URL: http://jcp.khu.ac.ir/article-1-3311-fa.html

دانشگاه آزاد ، gholamitooranposhti@gmail.com
یکی از توانایی‌های عالی مغز، حافظه است. ضعف حافظه دیداری-شنیداری منجر به اختلال خواندن، ریاضی و بیش‌فعالی می‌شود. بنابراین تدوین آزمونی جهت تشخیص توانمندی و کارایی دقیق حافظه ضروری می‌باشد. بر این اساس، آزمونی با استفاده از ادبیات نظری تهیه شده است. آزمون حافظه محقق ساخته از چهار بخش (حافظه عددی-کلامی، حافظه دیداری، حافظه کاری و حافظه شنیداری-جمله) تشکیل‌ شده و اعتبار محتوایی آن توسط اساتید روانشناسی شناختی و مشاوره تائید و سپس با استفاده از روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی بر روی یک نمونه 308 نفری از دانش‌آموزان پیش‌‌دبستانی اجرا شد. سؤالات با روش آماری مناسب تحلیل و میزان اعتبار، پایایی و نمرات هنجار تعیین گردید. برای بررسی پایایی آزمون سه روش محاسبه گردید. ضریب پایایی با استفاده از روش همسانی درونی 83/0 به دست آمد و ضریب همبستگی پیرسون بین دو نیمه پرسشنامه 79/0=r تعیین گردید که نشان‌دهنده این است که بین دو نیمه پرسشنامه مذکور همبستگی زیادی وجود دارد. برای تعیین اعتبار سازه و مؤلفه‌های تشکیل ‌دهنده پرسشنامه از روش تحلیل مؤلفه‌های اصلی با چرخش به شیوه نرمال شده واریماکس استفاده شد و جهت بررسی اعتبار افتراقی از آزمون تی مستقل استفاده شد نتایج نشان داد که بین میانگین نمرات دانش‌آموزان دختر و پسر تفاوت معنی‌دار وجود دارد(001/0> p و 76/2= (204)t). با توجه به میزان پایایی و اعتبار به‌دست‌آمده، آزمون حافظه دیداری- شنیداری ابزاری است که می‌تواند مورداستفاده مراکز اختلالات و مشاوره قرار گیرد و به‌ عنوان ابزاری برای سنجش و تشخیص زود هنگام دانش‌آموزان پیش‌دبستانی استفاده شود.
واژه‌های کلیدی: اعتبار، حافظه، دیداری، ساخت، شنیداری
دریافت: 1399/6/12 | پذیرش: 1399/11/13 | انتشار: 1399/11/13

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه روانشناسی شناختی می باشد.