جلد 10، شماره 3 - ( جلد 10 شماره 3 پاییز 1395 1395 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 3600-3587 | برگشت به فهرست نسخه ها

Cheshomi A. Development of soil classification based on CPTu test results for some parts of southern Iran. Journal of Engineering Geology 2017; 10 (3) :3587-3600
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-2326-fa.html
چشمی اکبر، عزالدین زهرا، مرادی هرسینی کاظم. توسعه طبقه بندی خاکها براساس نتایج آزمایش CPTu برای برخی نواحی جنوب ایران. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1395; 10 (3) :3587-3600

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-2326-fa.html

1- دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکدۀ زمین شناسی، ، a.cheshomi@ut.ac.ir
2- دانشگاه تهران، پردیس علوم، دانشکدۀ زمین شناسی،
3- مهندسین مشاور سازه‌پردازی ایران

طبقه‌بندی خاک یکی از بخثهای مهم در مطالعات ژئوتکنیک است، لذا ارزیابی روشهای موجود برای طبقه‌بندی خاک، در نواحی مختلف حائز اهمیت می‌باشد. برای طبقه‌بندی خاک از نتایج آزمایشهای برجا و آزمایشگاهی استفاده می‌شود. اخذ نمونه و انجام آزمایشهای شناسایی، روشی آزمایشگاهی برای طبقه‌بندی خاک است. استفاده از نتایج آزمایش نفوذ مخروط با اندازه‌گیری فشار آب منفذی ( CPTu) روشی برجا برای شناسایی و طبقه‌بندی خاک می‌باشد که به دلیل سرعت و دقت بالا امروزه کاربرد وسیعی در مطالعات ژئوتکنیک پیدا کرده است. محققان مختلف با استفاده از پارامترهایی که در آزمایش CPTu اندازه‌گیری می‌شود، نمودارهای متفاوتی برای طبقه‌بندی خاک پیشنهاد نموده‌اند. در این تحقیق، به منظور بررسی میزان کارایی این روشها، از نتایج 58 آزمایش CPTu مربوط به چهار ناحیه در جنوب ایران استفاده شده و خاک بوسیله روشهای مبتنی بر CPTu طبقه‌بندی شده، سپس با نتایج 372 آزمایش دانه‌بندی آزمایشگاهی مقایسه گردیده است. نتایج نشان می‌دهد که نمودار پیشنهادی توسط روبرتسون (Robertson, 1990) که برمبنای Qt، Ft و Bq می‌باشد، بهترین تطابق را با نتایج آزمایش دانه‌بندی در مناطق مورد مطالعه دارد. سپس براساس داده‌های بدست آمده از تحقیق، نمودار اصلاح شده‌ای برای طبقه‌بندی خاکهای نواحی جنوبی ایران بر مبنای متغیرهای Rf و qt-u0/σ΄v، پیشنهاد شده که تطابق 90% با نتایج آزمایشهای دانه‌بندی را نشان می‌دهد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی
پذیرش: 1395/3/19 | انتشار: 1395/3/19

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.