جلد 16، شماره 1 - ( ویژه مقاله های انگلیسی 1401 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 44-24 | برگشت به فهرست نسخه ها

رضائیان مجید، ساریخانی رامین، جمشیدی امین، عبدی یاسین، قاسمی دهنوی آرتیمس. ارزیابی تأثیر آبهای جاری شور بر خصوصیات ژئومکانیکی برخی از سنگ‌های منطقه رباط نمکی، شمال شهرستان خرم آباد. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1401; 16 (1) :24-44

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-2940-fa.html

1- دانشگاه لرستان
2- دانشگاه لرستان ، jamshidi.am@lu.ac.ir
آب­های جاری شور ناشی از سنگ گچ سازند گچساران در منطقه رباط نمکی، شمال شهرستان خرم آباد، باعث هوازدگی نمک در برخی از سنگ­های منطقه شده است. هوازدگی نمک به دلیل آب­های جاری شور منطقه، یکی از دلایل تغییر خصوصیات ژئومکانیکی سنگ­ها و در نتیجه کاهش دوام آنها است. در این تحقیق به تأثیر آب­های جاری شور بر خصوصیات ژئومکانیکی برخی از سنگ­های رخنمون یافته منطقه رباط نمکی، با انجام آزمایش هوازدگی نمک پرداخته شده است. برای این منظور، دو نمونه سنگ آهک و ماسه سنگ تهیه و آزمایش هوازدگی نمک در آب جاری شور، آب چشمه و محلول اشباع نمک تا 30 چرخه روی آن­ها انجام شد. بعد از هر 5 چرخه، شاخص بار نقطه­ای و تخلخل نمونه­ها به عنوان آزمایش­های سریع و کم هزینه تعیین شدند. منحنی­های برازش بین چرخه­های آزمایش هوازدگی نمک با شاخص بار نقطه­ای و تخلخل برای هر سه محلول آزمایش تعیین و از آنها دو پارامتر ثابت زوال پذیری و نیمه عمر استخراج شد. تأثیر سه محلول آزمایش روی نمونه­ها با استفاده از این دو پارامتر و همچنین درصد تغییرات شاخص بار نقطه­ای و تخلخل، ارزیابی شد. نتایج نشان داد محلول اشباع نمک، آب چشمه و آب جاری شور به ترتیب بیشترین تا کمترین تأثیر را در تغییرات شاخص بار نقطه­ای و تخلخل نمونه­ها داشته­اند. همچنین تجزیه و تحلیل داده­ها نشان می­دهد که ماسه سنگ به دلیل تخلخل بیشتر و لایه­ای بودن نسبت به سنگ آهک، از هوازدگی نمک بیشتر متأثر شده است.

متن کامل [PDF 1987 kb]   (377 دریافت)
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ژئوتکنیک (مکانیک خاک و سنگ)
دریافت: 1399/2/7 | پذیرش: 1399/10/15 | انتشار: 1401/7/23

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.