جلد 16، شماره 4 - ( زمستان 1401 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 91-64 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fereidooni D, Mousavi S, Najafi E, Khanlari G R. Investigating the engineering hydrogeomorphological characteristics of the Gian catchment and river of Nahavand in the Hamadan province. Journal of Engineering Geology 2023; 16 (4) :64-91
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3074-fa.html
فریدونی داود، موسوی سید ساجدالدین، نجفی اسماعیل، خانلری غلامرضا. بررسی ویژگی‌های هیدروژئومورفولوژی مهندسی حوضه آبریز و رودخانه گیان نهاوند در استان همدان. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1401; 16 (4) :64-91

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3074-fa.html

1- دانشگاه دامغان ، d.fereidooni@du.ac.ir
2- دانشگاه شهید چمران اهواز
3- دانشگاه دامغان
4- دانشگاه بوعلی سینا همدان
بررسی و شناخت ویژگی‌های هیدروژئومورفولوژی لازمه شناخت رفتار رودخانه و فرآیندهای فعال در آن است. این موضوع، علاوه بر شناخت وضعیت فرسایش و رسوب‌زایی و تغییر مسیر رودخانه، به ساخت صحیح سازه‌های مهندسی و فعالیت‌های انسانی در حوضه آبریز رودخانه کمک می‌کند. رودخانه گیان با میانگین دبی سالیانه 3/2 متر مکعب در ثانیه، یکی از سرشاخه‌های رودخانه گاماسیاب در استان همدان است. از نظر زمین‌شناسی و هیدروژئومورفولوژی، رودخانه گیان یک رودخانه کوچک است که با ساختارهای زمین‌شناسی منطقه کاملاً دارای انطباق است. محاسبه ضریب سینوسی مشخص ساخت که این رودخانه یک رودخانه مئاندری است که طول موج، دامنه نوسان و پهنای کمربند مئاندرها در بخش کوهستانی آن کمتر از محدوده دشت است. شیب بستر این رودخانه نسبتاً کم است و در قسمت‌های مختلف خود در رده رودخانه‌های فرسایشی و رسوب‌گذار طبقه‌بندی می‌شود. رودخانه گیان در بخش کوهستانی دارای بستر سنگی و در محدوده دشت دارای بستر آبرفتی است. حوضه آبریز رودخانه گیان در رده حوضه‌های آبریز کوچک مساحت قرار می‌گیرد و بر اساس مقدار ضریب گراولیوس، شکل آن تقریباً کشیده است. ارتفاع حوضه آبریز رودخانه گیان بین 1455 و 2700 با متوسط وزنی برابر 20/1715 متر از سطح دریا است و با افزایش ارتفاع توزیع مساحت آن کاهش می‌یابد. زمان تمرکز حوضه آبریز برابر 204/4 ساعت تعیین گردید. استفاده از داده‌ها و نتایج حاصل از انجام این پژوهش می‌تواند در برنامه‌ریزی کاربری اراضی، کاربردهای مهندسی و اجرایی جهت پیش‌بینی تغییرات رودخانه و محافظت از سازه‌های مهندسی مانند جاده، پل، سازه‌های ساحلی و راه‌آهن، حفاظت زمین‌های کشاورزی منطقه و توسعه گردشگری مؤثر باشد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مهندسی محیط زیست
دریافت: 1401/10/30 | پذیرش: 1401/12/15 | انتشار: 1401/12/25

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.