جلد 17، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 146-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arab-Ameri S, Fereidooni D. Assessing the parameters affecting on ultrasonic wave velocity of some building stones used in Iran. Journal of Engineering Geology 2023; 17 (1) :125-146
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3075-fa.html
عرب‌عامری سمیه، فریدونی داود. بررسی عوامل مؤثر بر سرعت سیر موج التراسونیک در برخی از سنگ‌‌های ساختمانی مورد استفاده در ایران. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1402; 17 (1) :125-146

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3075-fa.html

1- دانشگاه دامغان
2- دامغان، میدان دانشجو، دانشگاه دامغان، دانشکده علوم زمین ، d.fereidooni@du.ac.ir
آزمایش تعیین سرعت سیر موج التراسونیک روشی غیرمخرب، اقتصادی، ساده و سریع است که برای تعیین خواص فیزیکی و مهندسی سنگ‌ها بکار می‌رود. این آزمایش بر مبنای سرعت حرکت موج الاستیک از درون سنگ‌ها پایه‌ریزی شده است. سرعت سیر موج التراسونیک در سنگ‌ها به خواص ذاتی مانند ترکیب کانی‌شناسی، تراکم، تخلخل، اندازه دانه، شکل، بافت، ناهمسانگردی و عوامل آزمایشگاهی و محیطی مانند میزان و نوع ماده منفذی و درجه حرارت بستگی دارد. در این پژوهش، 10 نمونه سنگ ساختمانی شامل سنگ‌آهک و گرانیت به تعداد 50 نمونه آزمایشگاهی مکعبی با ابعاد 10×4×4 سانتی‌متر برش داده شد و سپس با استفاده از دستگاه آزمایش سرعت سیر موج پاندیت مورد آزمایش قرار گرفتند تا پارامترهای مؤثر بر سرعت موج التراسونیک در آن‌ها مورد بررسی قرار گیرد. این پارامترها شامل وزن واحد حجم خشک، دما، نوع ماده منفذی، حالت ماده منفذی و بارگذاری می‌باشند. بر اساس نتایج بدست آمده همبستگی بین سرعت سیر موج التراسونیک و وزن واحد حجم خشک رابطه خطی مستقیم و با نوع سیال منفذی، حالت ماده پرکننده و بارگذاری به صورت روابط معکوس می‌باشد. علاوه بر این افزایش دما باعث افزایش سرعت سیر موج التراسونیک می‌گردد. همچنین از نظر نوع سیال منفذی، کمترین مقدار سرعت موج در حالت اشباع از آب و بیشترین مقدار سرعت موج در محلول نمک با غلظت 150% بهدست آمد. از نظر حالت ماده‌ پرکننده منافذ سنگ، بیشترین مقدار سرعت در حالت پرکننده منجمد و کمترین مقدار سرعت در حالت پرکننده هوا مشاهده شد. با افزایش بارگذاری سرعت موج التراسونیک در سنگ‌های مورد مطالعه کاهش می‌یابد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی
دریافت: 1402/1/30 | پذیرش: 1402/3/13 | انتشار: 1402/3/31

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.