جلد 17، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 17 شماره 2 صفحات 203-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hashemi M, Fereidooni D. Investigating the effect of weathering on the durability and deterioration of historical stone monuments in the south of Zanjan province. Journal of Engineering Geology 2023; 17 (2) :187-203
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3084-fa.html
هاشمی مهدی، فریدونی داود. بررسی تأثیر هوازدگی بر دوام‌داری و زوال‌پذیری آثار تاریخی سنگی جنوب استان زنجان. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1402; 17 (2) :187-203

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3084-fa.html

1- دانشگاه دامغان
2- دانشگاه دامغان ، d.fereidooni@du.ac.ir
در این پژوهش، دوام­داری و زوال‌­پذیری سنگ‌های دو اثر تاریخی سنگی شامل معبد صخره­ای داش‌کسن و سنگ نوشته‌های تاریخی قبرستان سجاس در جنوب استان زنجان مورد بررسی قرار گرفته است. برای این منظور از هر اثر تاریخی دو نمونه بلوکی سنگ برای انجام مطالعات آزمایشگاهی انتخاب گردید. بر اساس بررسی‌­های زمین‌­شناسی، آثار تاریخی معبد صخره­ای داش‌کسن بر روی توف‌­های سازند کرج حجاری شده­ است. با مطالعه مقاطع نازک، نمونه‌های معبد داش‌کسن کریستال ویتریک توف و لیتیک ویتریک توف و نمونه‌­های سنگ نوشته‌­های تاریخی قبرستان سجاس، ماسه‌سنگ آهکی و ماسه‌سنگ بسیار دانه­‌ریز تشخیص داده شدند که کوارتز کانی غالب تشکیل دهنده­‌ی این سنگ­‌ها می‌­باشد. بر مبنای ویژگی‌های فیزیکی، نمونه‌­های مورد مطالعه شده دارای چگالی و تخلخل متوسط می­‌باشند. از نظر دوام­داری و زوال‌پذیری هر چهار نمونه تحت 15 چرخه آزمایش دوام-وارفتگی در آب معمولی و محلول سولفات سدیم قرار گرفتند. مدل تابع تخریب و نیمه عمر هر چهار نمونه تعیین و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می­‌دهند که هر چهار نمونه دارای شاخص دوام-وارفتگی پایین‌­تری در محلول سولفات سدیم نسبت به آب معمولی می‌­باشند. نمونه‌­های سنگ نوشته‌­های تاریخی قبرستان سجاس به دلیل وجود کوارتز در زمینه آهکی یا رسی، دارای جذب آب و تخلخل بیشتر و بی‌دوام­تر و نیمه عمر آن‌ها پایین‌تر از نمونه‌­های معبد صخره­ای داش‌کسن می‌باشند.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی
دریافت: 1402/3/10 | پذیرش: 1402/5/20 | انتشار: 1402/6/28

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.