جلد 18، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 261-241 | برگشت به فهرست نسخه ها

Fatemi Aghda S M, Mousavi Herati S S, Talkhablo M, Raeis Ghasemi A M. Assessment of alkali-silica reaction (ASR) in active aggregates using concrete petrography and the dri index. Journal of Engineering Geology 2024; 18 (2) :241-261
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3094-fa.html
فاطمی عقدا سید محمود، موسوی هراتی سیده سارا، تلخابلو مهدی، رئیس قاسمی امیرمازیار. بررسی واکنش قلیایی -سیلیسی سنگدانه های فعال با استفاده از پتروگرافی بتن و شاخص DRI. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1403; 18 (2) :241-261

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3094-fa.html

1- دانشگاه خوارزمی ، fatemi@khu.ac.ir
2- دانشگاه خوارزمی
3- مرکزتحقیقات مسکن، راه و شهرسازی
واکنش قلیایی- سیلیسی (ASR)  در سنگدانه‌ها، که نتیجه واکنش‌های شیمیایی بین مایعات قلیایی موجود در حفرات بتن و کانی‌های سیلیسی فعال در برخی سنگدانه‌ها است، یکی از عوامل اصلی تخریب سازه‌های بتنی در سراسر جهان محسوب می‌شود. با توجه به تأثیر قابل‌توجه سنگدانه‌ها بر ویژگی‌های فیزیکی، شیمیایی و مکانیکی بتن، نقش آن‌ها در بتن بسیار مهم است. هدف این پژوهش، بررسی انطباق مطالعات پتروگرافی سنگدانه‌ها و آزمایش ملات منشوری تسریع شده برای پیش‌بینی واکنش‌پذیری سنگدانه‌ها و تعیین شدت واکنش‌زایی آن‌ها با استفاده از شاخص DRI (یک تحلیل نیمه کمی سنگ‌نگاری مکمل) بود. این پژوهش با استفاده از آزمایش‌های ASTM C295، ASTM C1260 و ASTM C856-4 بر روی نمونه‌های آزمایشگاهی سنگدانه‌های معادن اطراف تهران انجام شد. نتایج نشان داد که سنگدانه‌های آذرآواری، از جمله توف ماسه‌ای، توف کریستال‌دار (داسیتیک آندزیت) و توف شیشه‌ای، به دلیل داشتن زمینه شیشه‌ای و سیلیس میکروکریستالین، پتانسیل ایجاد واکنش قلیایی- سیلیسی را دارند. نشانه‌های ژل ASR در ترک‌ها، حفره‌ها و همچنین در خمیره سیمان مشاهده شد که به واکنش قلیایی سنگدانه‌ها اشاره دارد. شاخص DRI نشان داد که سنگدانه‌های ریز در هر دو محدوده مطالعاتی در رده "کمی آسیب‌دیده" و سنگدانه‌های دانه‌درشت در رده "بسیار آسیب‌دیده" قرار می‌گیرند. در نهایت، این یافته‌ها با تاکید بر اهمیت واکنش‌پذیری سنگدانه‌ها در تخریب سازه‌های بتنی و با ترکیب مطالعات پتروگرافی و آزمایش‌های تسریع شده نشان می‌دهد که سنگدانه‌های آذرآواری دارای پتانسیل بالای واکنش قلیایی- سیلیسی هستند و ارزیابی واکنش‌پذیری آن‌ها با شاخص DRI  می‌تواند به بهبود پیش‌بینی و مدیریت خطرات مرتبط با ASR  در بتن کمک کند.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: زمین شناسی مهندسی
دریافت: 1402/12/21 | پذیرش: 1403/6/10 | انتشار: 1403/6/31

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.