جلد 18، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 285-262 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hasani R, Asghari-Kaljahi E, Majidiana S. Effect of crude oil on the dispersivity of fine-grained soils (Case study: soils of Arak Shazand refinery zone). Journal of Engineering Geology 2024; 18 (2) :262-285
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3103-fa.html
حسنی رقیه، اصغری کلجاهی ابراهیم، مجیدیان سینا. بررسی اثر نفت بر واگرایی خاکهای ریزدانه (مطالعه موردی: خاکهای منطقه پالایشگاه شازند اراک). نشریه زمین شناسی مهندسی. 1403; 18 (2) :262-285

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3103-fa.html

1- دانشگاه آزاد اراک
2- دانشگاه تبریز ، e-asghari@tabrizu.ac.ir
3- دانشگاه علم و فناوری مازندران
با گسترش صنایع نفتی و همچنین با فرسودگی تاسیسات و خطوط لوله، نشت مواد نفتی بیشتر می­‌‌‌شود. نشت نفت علاوه بر تأثیرات زیست محیطی، باعث ایجاد تغییراتی در خواص خمیری و واگرایی خاک می‌­شود. به منظور بررسی‌ پتانسیل واگرایی خاک‌های ریزدانه در اثر نفوذ نفت، نمونه­ خاکی از محدوده پالایشگاه شازند اراک برداشته شده و با نسبت­های وزنی 0-5-10-15-20 درصد نفت خام مخلوط شده و نمونه سازی با دانسیته خشک حداکثر حاصل از آزمایش تراکم (به روش پروکتور) صورت گرفته و بعد از عمل آوری، آزمایشات پین هول و هیدرومتری مضاعف انجام شده است. نتایج آزمایش‌­های مذکور نشان می‌­دهد که با افزودن نفت تا 15 درصد، خاک ریزدانه تمایل به واگرایی دارد و در ادامه با افزایش آن تا 20 درصد، واگرایی خاک افزایش می­‌یابد. تغییرات بافت خاک با افزایش مقدار نفت با استفاده از عکس‌های میکروسکوپ­های الکترونی (SEM) بررسی شده و نتایج نشان می­‌دهند که پراکندگی ذرات خاک (واگرایی) با افزایش مقدار نفت، بیشتر می­‌شود.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: ژئوتکنیک (مکانیک خاک و سنگ)
دریافت: 1403/2/14 | پذیرش: 1403/5/28 | انتشار: 1403/6/31

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.