جلد 18، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 18 شماره 2 صفحات 319-303 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nassery H R, Arab M, Kayhomayoon Z. Effect of Siahroud river on lead and nitrate pollution of groundwater in Ghaemshahr-Joybar plain. Journal of Engineering Geology 2024; 18 (2) :303-319
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3122-fa.html
ناصری حمیدرضا، عرب مریم، کی همایون زهرا. تأثیر رودخانه سیاهرود بر آلودگی سرب و نیترات آب‌های زیرزمینی دشت قائمشهر-جویبار. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1403; 18 (2) :303-319

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3122-fa.html

1- دانشگاه شهید بهشتی ، h-nassery@sbu.ac.ir
2- دانشگاه شهید بهشتی
3- دانشگاه پیام نور
مطالعه فرآیندهای هیدروژئوشیمیایی آبخوان و بررسی دقیق آلاینده‌­های آب­‌زیرزمینی برای کنترل آلودگی و جلوگیری از پیامدهای زیست­‌محیطی آن دارای اهمیت ویژه­‌ای است. هدف از این پژوهش، بررسی تأثیر رودخانه سیاهرود بر آلودگی سرب و نیترات آب­‌های زیرزمینی دشت قائمشهر-جویبار است. بدین منظور دو نمونه آب سطحی از رودخانه سیاهرود، قبل و بعد از شهر قائمشهر و 13 نمونه آب­‌زیرزمینی از 13 حلقه چاه، واقع در بستر رودخانه سیاهرود در سه دوره طی سال 1398 تا 1399 برداشت شده است. غلظت یون‌­های نیترات، سرب و اکسیژن محلول نمونه‌­ها در آزمایشگاه شرکت آب منطقه‌­ای مازندران مورد سنجش قرار گرفته است. ارزیابی آلودگی منابع آبی گسترده، بیانگر آن است که تخلیه فاضلاب‌­های شهری، روستایی و صنعتی و زه‌­آب­‌های کشاورزی به رودخانه سیاهرود، باعث افزایش غلظت یون­‌های نیترات و سرب در آب­‌های زیرزمینی شده است. با توجه به جهت جریان آب زیرزمینی و تبادلی که بین رودخانه و آبخوان وجود دارد و تخلیه مستقیم منابع آلاینده به آب سطحی، رودخانه سیاهرود بر آلودگی آب­‌های زیرزمینی دشت قائمشهر در بالادست شهر و برخی از بخش­‌های میانی گستره تأثیرگذار بوده است؛ اما در پایین ­دست شهر، منابع آلاینده به ­صورت مستقیم بر آلودگی آب­زیرزمینی تأثیر می­‌گذارد.
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: هیدروژئولوژی (آب های زیرزمینی)
دریافت: 1403/4/17 | پذیرش: 1403/6/29 | انتشار: 1403/6/31

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.