جلد ۱۸، شماره ۳ - ( پائیز ۱۴۰۳ )                   جلد ۱۸ شماره ۳ صفحات ۳۸۱-۳۶۵ | برگشت به فهرست نسخه ها


XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Hajiradkouchak E, Rahnama B, Nasrollahzadeh H, Shahbazi A, Raeiji R, Babaei K. Water quality assessment of Qarasu River using IRWQIsc index. Journal of Engineering Geology 2024; 18 (3) :365-381
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-3132-fa.html
حاجی رادکوچک عیسی، رهنما بهزاد، نصراله زاده ساروی حسن، شهبازی علی، رائجی رضا، بابائی زیارتی کاظم. ارزیابی کیفیت آب رودخانه قره‌سو با استفاده از شاخص IRWQIsc. نشریه زمین شناسی مهندسی. ۱۴۰۳; ۱۸ (۳) :۳۶۵-۳۸۱

URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-۱-۳۱۳۲-fa.html


۱- پژوهشکده اکولوژی دریای خزر
۲- پژوهشکده اکولوژی دریای خزر ، rahnama.behzad@gmail.com
۳- دانشگاه تهران
۴- موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی گلستان
چکیده:   (۷۸۲ مشاهده)
بسیاری از محققان و پژوهشگران معتقدند که تأمین آب سالم، دفع بهداشتی و مدیریت بهینه سه محور سلامت را تشکیل می‌­دهند و در همه این موارد ضمن توجه به فرایند انجام کار کنترل مستمر نیز صورت گیرد. این مطالعه با هدف بررسی فصلی کیفیت فیزیکوشیمیایی و میکروبی آب رودخانه قره‌سو استان گلستان با استفاده از شاخص IRWQIsc طراحی و اجرا شد. برای رودخانه قره‌سو 6 ایستگاه نمونه‌­برداری مشخص شده و نمونه‌­برداری با تناوب هر ماه یکبار در چهار فصل سال 1400 انجام شد.
پارامترهای اندازه‌­گیری شده شامل پارامتر pH، COD ، BOD، اکسیژن محلول
 
(DO)، هدایت الکتریکی (EC)، آمونیوم  (NH4)، نیترات (NO3)، فسفات (PO4)، سختی کل(TH)، کدورت و کلی­فرم مدفوعی بود. با توجه به پارامترهای اندازه‌­گیری شده شاخص کیفیت آب‎های سطحی ایران IRWQIsc  محاسبه شد. نتایج حاصل از مطالعه بر اساس شاخص نشان داد که کیفیت این شاخص برای تمام ایستگاه‌­ها در تمام فصول بین 70/5 تا 14/7 بود است.
بر اساس این شاخص
 در پنج طبقه خوب (85-70/1)، نسبتاً خوب (70-55/1)، نسبتاً بد (44/9-30)، بد (29/9-15) و خیلی بد (کمتر از 15) قرار می­‌گیرد. پارامترهای تاثیرگذار شامل کل جامدات، کدورت، نیترات، درجه حرارت و کلی­فرم مدفوعی بوده است. می­‌توان نتیجه گرفت که میزان 70/5 با کیفیت خوب مربوط به (روستای توسکستان) در فصل زمستان و میزان 14/7 با کیفیت خیلی بد مربوط به (پل قره تپه) در فصل تابستان است که کیفیت آب رودخانه در ایستگاه پل جاده گرگان به آق­قلا (قربان آباد) در تمام فصول در طبقه بد قرار دارد به علت ورود مواد آلاینده شهری و صنعتی به این ایستگاه می‌باشد و ایستگاه روستای توسکستان در اکثر فصول دارای کیفیت خوب و نسبتاً خوب به‌دلیل اینکه توسکستان در بالا دست قرار گرفته و ورودی آب‎های جاری شفاف و پاک به آن منطقه بیشتر است و از آلاینده های صنعتی و شهری فاصله دارد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق می‌توان پیشنهاد داد که منابع آلاینده ورودی به رودخانه قرهسو از ابتدا تا انتهای رودخانه مشخص گردد و کیفیت میکروبی از نظر میکروارگانیسمهای پاتوژن و کیفیت شیمیایی از لحاظ عناصر فلزات سنگین و سموم بررسی و رودخانه به صورت دوره زمانی مشخص جهت تعیین وضعیت کیفی طبق دستورالعمل پایش شود.
واژه‌های کلیدی: رودخانه قره‌سو، کیفیت آب، PH، شاخص IRWQISC
متن کامل [PDF 1144 kb]   (۹۷ دریافت)    
نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: مهندسی محیط زیست
دریافت: 1403/7/2 | پذیرش: 1403/8/22 | انتشار: 1403/9/25

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه زمین شناسی مهندسی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 CC BY-NC 4.0 | Journal of Engineering Geology

Designed & Developed by : Yektaweb