B B, kh M. Stability study of Gachsaran formation slopes in reservoir of Gotvand dam with effect of reservoir recharge and dissolution of salty materials. Journal of Engineering Geology 2010; 4 (1) :809-826
URL:
http://jeg.khu.ac.ir/article-1-347-fa.html
بقاء دشتکی بهمن، خامه چیان ماشاءا...، نظری سید محمدحسن. بررسی پایداری دامنه های سازند گچساران واقع در مخزن سد گتوند تحت تاثیر آبگیری مخزن و انحلال مصالح نمکی. نشریه زمین شناسی مهندسی. 1389; 4 (1) :809-826
URL: http://jeg.khu.ac.ir/article-1-347-fa.html
1- گروه زمین شناسی مهندسی دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس
3- شرکت مهاب قدس
چکیده: (11589 مشاهده)
مخزن سد گتوند با طولی بیش از نود کیلومتر توسط سازند های گچساران، میشان، آغاجاری و بختیاری احاطه شده است. مسئله مهم در مخزن سد حضور سازند گچساران می باشد که حاوی حجم قابل ملاحظه ای از نمک است و به فاصله چهار کیلومتر، در بالادست سد قرار دارد. شور شدن آب سد در نتیجه انحلال نمک در آب مخزن می تواند عوارض جدی زیست محیطی به همراه داشته باشد. علاوه بر انحلال مستقیم نمک در تماس با آب مخزن، ناپایداری دامنهای نیز می تواند بر این فرایند تاثیرگذار باشد. لغزش های احتمالی در دامنه های حاوی نمک، حجم قابل ملاحظه ای از نمک را در مدت زمان کوتاهی در تماس با آب مخزن قرار خواهد داد. در این تحقیق به منظور بررسی فرایند زمین لغزش در محدوده مخزن، و همچنین تاثیر انحلال لایه های نمکی بر لغزش، ویژگیهای مهندسی مصالح غالب سازنده تودههای سنگی با استفاده از آزمایش های مکانیک سنگ تعیین شد. سپس نتایج حاصل از آزمایش های انجام شده بر روی نمونه های سنگ بکر و روش GSI جهت برآورد پارامترهای مهندسی توده سنگ مورد استفاده قرار گرفت. از طرف دیگرجهت تعیین تاثیر انحلال لایه های نمکی بر لغزش، نمونههایی از نمک به آزمایشگاه منتقل و با استفاده از روش سیرکولاسیون میزان انحلال پذیری آن در شرایط مختلف مورد بررسی قرار گرفت، و نتایج به شرایط مخزن تعمیم داده شد. در نهایت شرایط پایداری دامنه با توجه به ترازهای مختلف آبگیری مخزن، و همچنین تاثیر انحلال لایه های نمکی، با مدل سازی حالات مختلف در نرمافزار SLIDE مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل از این تحلیلها نشان میدهد که لغزشها در محدوده مخزن بیشتر کم عمق هستند و تحت تاثیر انحلال لایه نمکی ایجاد می شوند.
نوع مطالعه:
سایر |
پذیرش: 1395/7/14 | انتشار: 1395/7/14