دوره 12، شماره 46 - ( 10-1400 )                   سال12 شماره 46 صفحات 210-183 | برگشت به فهرست نسخه ها

Heidarian M, Falahati A, Karimi M S. Calculation Local Fiscal Stress in Iranian Provinces Using the TOPSIS Method (by Emphasizing on Third and Fourth Development Plans). jemr 2021; 12 (46) : 5
URL: http://jemr.khu.ac.ir/article-1-2058-fa.html
حیدریان مریم، فلاحتی علی، کریمی محمدشریف. محاسبه استرس مالی محلی در استان‌های ایران با استفاده از روش تاپسیس (با تأکید بر برنامه‌های سوم و چهارم توسعه). تحقیقات مدلسازی اقتصادی. 1400; 12 (46) :183-210

URL: http://jemr.khu.ac.ir/article-1-2058-fa.html

1- دانشگاه رازی ، maryamheidarian.1368@yahoo.com
2- دانشگاه رازی
به دلیل شوک¬های اقتصادی و عدم¬ تعادل در بودجه¬های ساختاری، وضعیتی به وجود می¬آید که تداوم آن در یک فضای نااطمینانی منجر به ایجاد پدیده استرس در دولت¬ها می¬شود. استرس مالی به عنوان یک وضعیت بی¬ثبات در تأمین مالی دولت¬های محلی می¬تواند به عدم توانایی این دولت¬ها در تأمین تعهدات مالی کوتاه و بلندمدت و وابستگی بیش از حد به دولت مرکزی دامن بزند. لذا بسته به اینکه اثرات استرس به صورت مثبت و منفی در یک کشور ظاهر شود به اقدامات و پاسخ¬های دولت¬های مرکزی و محلی برمی¬گردد. این ضرورت احساس می¬شود که سیاست¬گذاران در دولت¬های مرکزی و محلی به علامت¬های دقیق و به موقع از استرس مالی برای واکنش به اثرات این نوع استرس¬ها نیاز دارند. در این مطالعه تلاش شده است با محاسبه شاخص استرس مالی محلی از متغیرهای ساختار مالی و بودجه¬ای هر استان و با استفاده از روش تاپسیس اقدام به شفاف¬سازی وضعیت مالی در 31 استان ایران طی دوره زمانی 1396-1384 شود. نتایج به گونه¬ای است که استان¬های مرزنشین دارای بالاترین استرس در میان استان¬های دیگر هستند و استان¬هایی که در مرکز یا در مجاور پایتخت قرار دارند دارای استرس کمتری هستند. این نتایج دال بر تمرکزگرایی بالایی است که در استان¬های ایران قرار دارد و مانع از استقلال مالی دولت¬های محلی شده است تا بتوانند خود کنترل-کننده و تنظیم¬کننده درآمدها و هزینه¬هایش باشند و در این صورت فشار و استرس مالی کمتری را متحمل می¬شوند.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: بخش عمومی
دریافت: 1400/9/10 | پذیرش: 1401/6/31 | انتشار: 1401/12/14

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی می باشد.