دوره 13، شماره 48 - ( 6-1401 )                   سال13 شماره 48 صفحات 73-43 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nikzad M, Yazdani M. Evaluating the Effect of Balance of Payments Shocks on the Creation of Business Cycles in Iranian Economy. jemr 2022; 13 (48) :43-73
URL: http://jemr.khu.ac.ir/article-1-2309-fa.html
نیک زاد محمد، یزدانی مهدی. ارزیابی اثر تکانه های ترازپرداخت ها بر ایجاد چرخه های تجاری در اقتصاد ایران. تحقیقات مدلسازی اقتصادی. 1401; 13 (48) :43-73

URL: http://jemr.khu.ac.ir/article-1-2309-fa.html

1- دانشگاه شهید بهشتی
2- دانشگاه شهید بهشتی ، ma_yazdani@sbu.ac.ir
تکانه ­های تراز پرداخت­ها اقتصاد­های مختلف را تحت تأثیر قرار می‌دهند و می‌توانند منجر به چرخه­ های تجاری شوند. بر این اساس هدف اصلی این مقاله ارزیابی اثرات تکانه ­های مختلف ترازپرداخت­ها شامل تکانه صادرات نفتی، صادرات غیرنفتی، واردات، خالص حساب سرمایه، به همراه نرخ ارز حقیقی، نرخ بهره حقیقی و شاخص قیمت مصرف­ کننده بر تولید کل و ایجاد چرخه­ های تجاری است. از این­ رو در این مطالعه سعی شده که اثر تکانه­ های تراز پرداخت­ها و درجه اهمیت آن‌ها بر ایجاد نوسان­ های تولید کل در اقتصاد ایران مورد ارزیابی قرار گیرد. برای این منظور از روش خودتوضیح برداری ساختاری طی دوره فصلی 1400:03-1380:01 استفاده شد. یافته ­های پژوهش بر اساس توابع ضربه-واکنش نشان می دهد، تکانه نرخ ارز حقیقی، نرخ بهره حقیقی و شاخص قیمت مصرف‌کننده بر تولید اثر منفی دارند و منجر به ایجاد سیکل رکودی در آن خواهند شد. همچنین تکانه وارد شده بر متغیرهای صادرات غیرنفنی، صادرات نفتی، واردات و حساب سرمایه منجر به ایجاد سیکل رونق در اقتصاد خواهند شد. این در حالی است که بیشترین اثر بر تولید را تکانه وارد شده بر نرخ ارز حقیقی داشته است. در نهایت نرخ ارز حقیقی، صادرات نفتی و نرخ بهره حقیقی سهم بیشتری در توضیح واریانس تولید داشته‌اند که با مرور زمان اثر واردات افزایش پیدا می ­کند.
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: تجارت و مالیه بین الملل
دریافت: 1402/3/30 | پذیرش: 1402/6/8 | انتشار: 1402/8/29

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی می باشد.