دوره 18، شماره 51 - ( 4-1397 )                   جلد 18 شماره 51 صفحات 63دوره41فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Esfandiari F, Jedi Gheshlagh Ilkhchi S, Piroozi E. Analysis of the Localization of physical expansion in Germi city, using VIKOR. jgs 2018; 18 (51) :41-63
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2637-fa.html
اسفندیاری فریبا، جدی‌قشلاق‌ایلخچی صغری، پیروزی الناز. تحلیلی بر مکان‌یابی جهات بهینه‌ی گسترش فیزیکی شهرستان گرمی با استفاده از مدل VIKOR. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1397; 18 (51) :41-63

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2637-fa.html

1- دانشگاه محقق اردبیلی ، Fariba_sfandyary@yahoo.com
2- دانشگاه محقق اردبیلی
امروزه توسعه‌ فیزیکی بی‌رویه و ناموزون شهری، آثار و پیامدهای متعددی را برجای گذاشته و شهرها را با مسایل و معضلات خاصی روبرو نموده است. شهرستان گرمی نیز به دلیل موقعیت جغرافیایی خود و قرارگیری بر روی پهنه‌های پرشیب و کوهستانی دارای محدودیت‌های متعددی است. بنابراین بررسی و تجزیه و تحلیل پدیده‌های مختلف طبیعی و عوامل انسانی منطقه و در نهایت ارائه راهکارهای کنترل و برخورد منطقی با این فرآیندها و محدودیت­های حاصل از آن‌ها ضروری است. در همین راستا تحقیق حاضر با علم به اهمیت موضوع و با هدف بررسی مناطق مستعد جهت توسعه شهری تدوین گردیده است. جهت تجزیه و تحلیل فضایی و ارزیابی چند معیاری از نرم­افزار Edrisi، و برای استاندارد‌سازی ارزش‌ها (مقادیر) و یکسان‌سازی مقیاس‌ها در لایه‌های نقشه‌ای، از روش استانداردسازی بر مبنای درجه عضویت در تابع فازی استفاده گردید. برای وزن‌دهی به معیارها نیز روش Critic انتخاب شده و در تحلیل نهایی ارزیابی چند معیاری، تکنیک VIKOR مورد استفاده قرار گرفته و جهات مطلوب توسعه شهری تعیین شده است. نتایج نشان می­دهد که بهترین جهت در اولویت اول برای توسعه، جنوب­غربی شهر بوده و در اولویت دوم جهات شمال شرقی و تا حدودی اراضی شرق می­باشد. همچنین تجزیه و تحلیل شاخص­ها و متغیر­های منتخب و بررسی نقشه نهایی حاصل از مدل ویکور، نشان داد که مهم­ترین عوامل طبیعی تاثیر­گذار بر توسعه فیزیکی شهر در محدوده مورد مطالعه ویژگی­های تیپ اراضی، جنس خاک و جهت شیب می­باشد. از مهم­ترین عوامل انسانی تاثیرگذار هم شاخص­های کاربری زمین است.
متن کامل [PDF 2082 kb]   (1573 دریافت)
نوع مطالعه: كاربردي |
دریافت: 1395/6/3 | پذیرش: 1397/3/1

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.