دوره 18، شماره 51 - ( 4-1397 )                   جلد 18 شماره 51 صفحات 131دوره115فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Karimi M, Jafari M, Khosh Akhlgh F, Bazgir S. Changes in Moisture entering the atmosphere of Iran and its relationship with seasonal wet and dry periods. jgs 2018; 18 (51) :115-131
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2794-fa.html
کریمی مصطفی، جعفری مهناز، خوش اخلاق فرامرز، بازگیر سعید. تغییرات رطوبت ورودی به جو ایران و ارتباط آن با دوره‌های مرطوب و خشک فصلی. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1397; 18 (51) :115-131

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2794-fa.html

1- دانشکده حغرافیای دانشگاه تهران ، mostafakarimi.a@ut.ac.ir
2- دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی
3- دانشکده حغرافیای دانشگاه تهران
در این پژوهش تغییرات رطوبت ورودی جو ایران و ارتباط آن در وقوع دوره‏های مرطوب و خشک فصلی بررسی گردید. با توجه به هدف پژوهش از داده‏های دوباره واکاوی شده‏ی ERA interim مرکز پیش‏بینی‏های میان مدت اروپا (ECMWF)، در دوره آماری 2011-1981 بهره گرفته شده است. برای استخراج دوره‏های مرطوب و خشک فصول پائیز، زمستان و بهار ایران، از شاخص استاندارد شده z (ZSI) استفاده شد. فصول دارای بیشینه درصد مساحت رخداد خشکسالی و ترسالی در دوره‏های فوق، گزینش شدند. مجموع قائم واگرایی شار رطوبت ورودی در سه لایه زیرین، میانی و بالایی وردسپهر برروی ایران در دوره‏های منتخب، استخراج گردید. نتایج حاصله نشان داد که در هر سه فصل در تمامی لایه‏ ها، شار رطوبت در دوره مرطوب، بیشینه و در دوره خشک کاهش یافته است. به طوری که مقادیر شار رطوبت در کل ضخامت وردسپهر، در فصول پائیز، زمستان و بهار در دوره مرطوب به ترتیب 16/6، 19/2 و 21/6 و در دوره خشک به ترتیب 11/1، 12/7 و 18/6 کیلوگرم بر متر مربع بر روز بوده است. در همه لایه‏ ها در دوره‏های مرطوب و خشک، مقادیر رطوبت ورودی به ایران در فصل گرم سال، نسبت به فصول سرد افزایش داشته است. همچنین تفاوت و تغییرات مقادیر رطوبت، در فصل گرم، در مقایسه با فصول سرد کمتر و دارای تغییرات اندکی بوده است. در ترازهای بالایی تغییرات قابل ملاحظه‏ای در مقادیر رطوبتی در سه فصل مشاهده نمی‏شود. بطورکلی تفاوت معناداری به لحاظ الگوی جریان حاکم در دوره خشک و مرطوب وجود دارد. شرایط مساعد الگوهای جریان برروی سطوح آبی منطقه، وضعیت را برای افزایش انتقال رطوبت توسط جریان‏های عبوری مساعد و زمینه انتقال رطوبت به ایران را فراهم کرده است. اما در دوره خشک انحراف و تغییر جهت جریان‏ها بویژه در ترازهای زیرین، شرایط را برای کاهش انتقال رطوبت و رخداد دوره خشک در ایران مهیا نموده است.
واژه‌های کلیدی: دوره خشک، دوره مرطوب، رطوبت جوی، ایران
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: اب و هواشناسی
دریافت: 1396/6/27 | پذیرش: 1397/3/16

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.