دوره 19، شماره 55 - ( 10-1398 )                   جلد 19 شماره 55 صفحات 77دوره57فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Montaseri L, Amir Ahmadi A, Zangeneh Asadi M A. Geomorphologic Phenomenon of Marly Hills and its Effect on Chemical Quality of the Agricultural Water (case study: Kalateh-Sadat watershed of Sabzevar). jgs 2019; 19 (55) :57-77
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2820-fa.html
منتصری لیلا، امیر احمدی ابوالقاسم، زنگنه اسدی محمد علی. پدیده ژئومورفولوژیک تپه‌های مارنی و تأثیر آن بر کیفیت شیمیایی آب کشاورزی (مطالعه موردی: حوضه آبخیز کلاته سادات سبزوار). نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1398; 19 (55) :57-77

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-2820-fa.html

1- کارشناسی ارشد ژئومورفولوژِی دانشگاه حکیم سبزواری ، L.montaseri@gmail.com
2- دانشیار گروه ژئومورفولوژی دانشگاه حکیم سبزواری
در این پژوهش به بررسی نقش عوارض ژئومورفولوژی در تغییر کیفیت شیمیایی آب در بخشی از جغرافیای شمال‌‌شرق کشور پرداخته شده است. عارضه ژئومورفولوژی مورد بحث در این پژوهش تپه‌های مارنی است که حاصل فعالیت‌های آتشفشانی-رسوبی دوران سوم زمین‌شناسی می‌باشد و به نقش شیمیایی اثرات این تپه‌ها در گل‌آلود کردن آب یکی از رودخانه‌های جاری در پهنه آن (رودخانه کلاته سادات در غرب سبزوار) جهت آبیاری اراضی کشاورزی اطراف این رودخانه پرداخته می‌شود که در اصطلاح عامیانه به آن "آب‌رنگ کردن" می‌گویند. در این مطالعه از روش‌های مشاهده میدانی، مصاحبه با کشاورزان محلی، برداشت و آنالیز نمونه آب و آزمایش‌های فیزیکوشیمیایی استفاده شده است. نتایج آزمایش‌ها و مقایسه کیفیت شیمیایی آب زلال و گل‌آلود نشان داد که میزان درصد رسوب (گل‌آلودگی)، سختی‌کل (غلظت کلسیم و منیزیم) و شوری آب (هدایت الکتریکی) در آب گل‌آلود بیشتر است؛ اما تحلیل آماری و رسم نمودار شولر و ویل‌کاکس و طبقه‌بندی SSP و SAR مشخص کرد که این افزایش در حد بحرانی و آسیب‌پذیر نیست و کیفیت آب شرب و کشاورزی رودخانه کلاته سادات و حتی سختی کل آن در وضعیت مطلوب و خوبی است. به‌عبارتی تپه‌های مارنی و گل‌آلودگی آب سبب تغییرات قابل توجه در کیفیت شیمیایی آب رودخانه نمی‌شود؛ لذا از آب گل‌آلود می‌توان برای آبیاری اراضی کشاورزی استفاده کرد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژئومورفولوژی
دریافت: 1396/7/20 | پذیرش: 1397/5/9

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.