دوره 20، شماره 56 - ( 1-1399 )                   جلد 20 شماره 56 صفحات 309دوره299فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Amirian S, Safaeipour M, Hosseini Amini H, ebadi H. Safeguarding Zoning and Vulnerability in Ahvaz City from the Passive Defense Perspective. jgs 2020; 20 (56) :299-309
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3542-fa.html
امیریان سهراب، صفایی پور مسعود، حسینی امینی حسن، عبادی حسین. پهنه‌بندی حریم ایمنی و آسیب پذیری در شهر اهواز از منظر پدافند غیرعامل. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1399; 20 (56) :299-309

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3542-fa.html

1- استادیار گروه جغرافیای دانشگاه پیام نور
2- استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی شهری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران
3- پژوهشگر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل
4- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی شهری دانشگاه شهید چمران اهواز، ایران ، h.ebadi940@gmail.com
آسیب پذیری را می توان نقص ذاتی در ابعاد ویژه محیط شهر دانست که بنا به ویژگی­های بیولوژیکی و فیزیکی و یا مشخصه­های طراحی آن مستعد آسیب است. از این رو پژوهش حاضر با هدف بررسی ساختارهای شهر اهواز و ریز پهنه­ بندی آسیب ­پذیری آن از منظر پدافندغیرعامل و سوق دادن آن به سوی چشم انداز آینده شهر ایمن انجام شده است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش­ شناسی توصیفی ـ تحلیلی مبتنی بر رویکرد مطالعات مکانی- مدلی است. داده های این پژوهش شامل شاخص­ های 11 گانه آموزشی، آتش‌نشانی، اداری- انتظامی، خطوط برق، پایانه­ها، تأسیسات شهری، مراکز تجاری، راه، صنایع شهری، مراکز انتقال گاز و مراکز بهداشتی می­ باشند. به منظور تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از نرم افزار سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS استفاده شده است. بنابراین جهت سنجش الگوی همجواری، پس از شناسایی لایه های مؤثر در آسیب ­پذیری و با استفاده از ابزار Distance نقشه­ های فواصل برای آن­ها طراحی و استاندارد شد. برای توزیع فضایی و ریزپهنه ­بندی آسیب­ پذیری شهر اهواز از ابزار FUZZY OVERLAY در نرم‌افزار ArcGIS استفاده شده است. نتایج نشان می­دهد که در بخش ریز پهنه‌بندی آسیب‌پذیری، 29/73 درصد مساحت شهر کاملاً آسیب‌پذیر، 29 درصد آسیب‌پذیر، 21/18 درصد آسیب‌پذیری متوسط، 13/22 درصد آسیب­پذیری کم و 6/85 درصد از پهنه کل شهر در وضعیت آسیب­ پذیری خیلی کم قرار دارد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: جغرافیا و برنامه ریزی شهری
دریافت: 1398/1/24 | پذیرش: 1398/8/1

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.