دوره 23، شماره 70 - ( 7-1402 )                   جلد 23 شماره 70 صفحات 267دوره249فصل__Se | برگشت به فهرست نسخه ها

Amir Ahmadi A, Goli Mokhtari L, Mahnaz N T. Investigation of the effects and evidence of late Quaternary glaciers on the Binaloud Heights. jgs 2023; 23 (70) : 15
URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3633-fa.html
امیر احمدی ابوالقاسم، گلی مختاری لیلا، ناعمی تبار مهناز. بررسی آثار و شواهد یخچال های کواترنر پایانی در ارتفاعات بینالود. نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی. 1402; 23 (70) :249-267

URL: http://jgs.khu.ac.ir/article-1-3633-fa.html

1- استاد گروه ژئومورفولوژی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران ، amirahmadi@hsu.ac.ir
2- استادیار گروه ژئومورفولوژی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
3- دانش‌آموخته ژئومورفولوژی، دانشگاه حکیم سبزواری، سبزوار، ایران
هدف از این پژوهش، شناسایی شواهد یخچال های کواترنر پایانی در ارتفاعات شمالی بینالود است. نقشه های توپوگرافی، تصاویر ماهواره ای و داده های اقلیمی، ابزار و داده های به کار رفته  در این پژوهش هستند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار Arc gis 10/4 ستفاده شد. شناسایی شواهد یخچال های کواترنر بر اساس چهار دسته از شواهد، شامل شاخص های مورفیک، شواهد اقلیمی، شواهدژئومورفولوژیکی و شاخص های آزمایشگاهی انجام گرفت. با استفاده از شاخص های مورفیک فرم خطوط منحنی میزان روی نقشه های  توپوگرافیو تصاویر ماهواره ای، نواحی تحت سلطه پهنه های یخی و آثار 28 سیرک یخچالی شناسایی شد. شواهد اقلیمی نشان می دهد  که در ارتفاعات بینالود، نه تنها در کواترنر حدود 7 درجه نسبت به زمان فعلی دمای سردتری داشته، بلکه مقدار بارش آن نیز در مقایسه با زمان حال، کمابیش دو برابر بیشتر بوده است. از سویی، سیرک های یخچالی، مورن، تیل و تورهای یخچالی مشخص ترین شواهد ژئومورفولوژیکی یخچال ها در ارتفاعات بینالود معرفی شدند. درنهایت شاخص های آزمایشگاهی گرانولومتری به منزله تکمیل کننده شواهد یخچال ها، وجود رسوبات یخچالی را در ارتفاعات بینالود به اثبات رساندند. همچنین با استفاده از روش رایت، خط مرز برف دائمی در دوران حاکمیت یخچال های ارتفاعات بینالود، در ارتفاع 2600 متری برآورد شد.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ژئومورفولوژی
دریافت: 1398/9/27 | پذیرش: 1399/3/19

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه تحقیقات کاربردی علوم جغرافیایی می باشد.