دوره 1، شماره 3 - ( پاییز و زمستان- 1383 )                   جلد 1 شماره 3 صفحات 58-39 | برگشت به فهرست نسخه ها

Haqshenas A M. Freedom and Deliverance in Language and Literature. Journal title 2004; 1 (3) :39-58
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-809-fa.html
حق‌شناس علی‌محمد. آزادی و رهایی در زبان و ادبیات. عنوان نشریه. 1383; 1 (3) :39-58

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-809-fa.html

دانشگاه تهران ، amhaghshenas@parsonline.com

این مقاله بر آن است تا آزادی و رهایی را در زبان و ادبیات نشان دهد. برای این امر از دو نظریه کمک می‌گیرد: یکی نظریه «کاربرد زبان» بلومفیلد و دیگری «نظریه‌پردازی و نظریه‌پیرایی» کارل پوپر. با استفاده از نظریه بلومفیلد نشان می‌دهد که زبان می‌تواند جایگزینی برای انگیزه‌ها و پاسخ‌های واقعی شود و با این کار آدمی را از چنبره علت و معلول‌ها آزاد سازد. و با بهره‌گیری از نظریه پوپر نشان می‌دهد که چگونه ادبیات با فراتر رفتن از چنبره علت و معلول‌های جهان واقعی، پای از قلمرو قواعد زبان فراتر می‌نهد و امکان نوآوری‌های فردی را فراهم می‌کند. ادبیات در واقع از بند دو عالم می‌رهد: یکی عالم واقعیت و دیگری نظام زبان، و به رهایی می‌رسد.

فهرست منابع
1. بلومفیلد، لئونارد؛ زبان؛ ترجمه علی‌محمد حق‌شناس؛ تهران: مرکز نشر دانشگاهی، 1379.
2. پروتی،‌جیمز؛ الوهیت و هایدگر؛ ترجمه محمدرضا حوزی؛‌تهران: انتشارات حکمت، 1373.
3. پوپر، کارل؛ «جستجوی ناتمام حقیقت»، مصاحبه با کارل پوپر؛ ترجمه ایرج علی‌آبادی؛ در: کتاب آگاه؛ ج2، دی 1362.
4. صفوی، کورش؛ از زبان‌شناسی به ادبیات؛‌ ج1، تهران: حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، 13800.
5. گیرو، پی‌یر؛ نشانه‌شناسی؛ ترجمه محمد نبوی، تهران: آگه، 1380.
6. ویتگنشتاین، لودویک؛ رساله منطقی ـ‌ فلسفی؛ ترجمه شمس‌الدین ادیب سلطانی؛ تهران: امیرکبیر، ؟
7. Clarke Jr., D.S.; Principles of Semiotic; London: Routledge and Kegan Paul, 1978.
8. Krompental, Martin; Classics of Semiotics; New York: Pelnum Press, 1987.
9. Popper, Karl R.; Objective Knowledge; Oxford: Oxford University Press, 1979.
10. Popper, Karl R.; Cenjetures and Refutations; London: Routledge and Kegan Paul, 1976.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.