دوره 2، شماره 5 - ( بهار و تابستان- 1384 )                   جلد 2 شماره 5 صفحات 84-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Zarqani S M. A scheme for the analysis of poetic language. Journal title 2005; 2 (5) :55-84
URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-815-fa.html
زرقانی سید مهدی. یک الگو برای بررسی زبان شعر. عنوان نشریه. 1384; 2 (5) :55-84

URL: http://jls.khu.ac.ir/article-1-815-fa.html

دانشگاه فردوسی مشهد ، irzarghani@yahoo.com

این مقاله در پی ارائه یک الگو برای بررسی زبان شعر است؛ به‌گونه‌ای که همه جنبه‌های آن را در برگیرد. ابتدا به بررسی تئوری کلاسیک درباره زبان شعر پرداخته‌ایم. سپس آراء محققان متأخر و معاصر درباره زبان شعر را آورده‌ایم و نشان داده‌ایم که با وجود تحقیقات گران‌مایه، الگوی کاملی که بر اساس آن بتوانیم همه زوایای زبان شعر را بررسی کنیم، در میان نیست. سپس به ارائه الگوی مورد نظر خود پرداخته‌ایم. در این الگو برای زبان شعر سه لایه یا سطح در نظر گرفته‌ایم و سپس معیارهایی را برای تعیین حد هنری هر لایه ارائه داده‌ایم.

واژه‌های کلیدی: زبان شعر، زبان‌شناسی، نقد ادبی

فهرست منابع
1. آقا گل‌زاده، فردوس؛ «ویژگی‌های متون ادبی از دیدگاه زبان‌شناسی»؛ مجموعه مقالات پنجمین کنفرانس‌های زبان‌شناسی، محمد دبیرمقدم و ابراهیم کاظمی آرویج، تهران، 1382.
2. حسینی مؤخر، سید محسن؛ «ماهیت شعر از دیدگاه منتقدان ادبی اروپا، از افلاطون تا دریدا»؛ فصلنامه پژوهش‌های ادبی، ش2، پاییز و زمستان 1382.
3. حق‌شناس، علی‌محمد؛ «سه چهره یک هنر»؛ مطالعات و تحقیقات ادبی، سال اول، شماره 1 و2، 1383.
4. دیچز، دیوید؛ شیوه‌های نقد ادبی؛ غلامحسین یوسفی و محمد تقی صدقیانی، تهران: علمی، 1362.
5. زرقانی، سیدمهدی؛ چشم انداز شعر معاصر ایران؛ چاپ اول، تهران: ثالث، 1383.
6. زرین‌کوب، عبدالحسین؛ ارسطو و فن شعر؛ چاپ دوم، تهران: امیرکبیر، 1369.
7. سنائی غزنوی، ابوالمجد مجدود بن آدم؛ حدیقه الحقیقه و شریعه الطریقه؛ مدرس رضوی، چاپ چهارم، تهران: دانشگاه تهران، 1374.
8. شفیعی کدکنی، محمدرضا؛ ادوار شعر فارسی از مشروطیت تا سقوط سلطنت؛ چاپ اول(ویرایش دوم)، تهران: سخن، 1380.
9. شفیعی کدکنی، محمدرضا؛ موسیقی شعر؛ چاپ هفتم، تهران: آگاه، 1381.
10. صفوی، کوروش؛ از زبان‌شناسی به ادبیات (شعر)؛ جلد دوم، تهران: حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، 1380الف.
11. صفوی، کوروش؛ از زبان‌شناسی به ادبیات (نظم)؛ جلد اول، چاپ دوم، تهران: حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، 1380ب
12. صفوی، کوروش؛ از زبان‌شناسی به ادبیات؛ تهران: چشمه، 1373.
13. ضیمران، محمد؛ ژاک دریدا و متافیزیک حضور؛ تهران: هرمس، 1379.
14. طوسی، خواجه نصیر الدین؛ معیار الاشعار؛ جلیل تجلیل، تهران: جامی، 1369.
15. نظامی عروضی سمرقندی؛ چهارمقاله؛ رضا انزابی نژاد و سعید قره بگلو، تهران: جامی، 1376.
16. هارلند، ریچارد؛ درآمدی تاریخی بر نظریه ادبی از افلاطون تا بارت؛ علی معصومی و شاپور جورکش، تهران: چشمه،1382.
17. هایدگر، مارتین: شعر، زبان و اندیشه رهایی؛ عباس منوچهری، چاپ اول، تهران، مولی، 1381
18. Leach, G . N; A Linguistic Guide to English Poetry ; London: Longman, 1969.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله مطالعات و تحقيقات ادبی می باشد.