[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

ACADEMIA

دریافت اطلاعات پایگاه
نظرسنجی
نظر شما در مورد عملكرد دوفصلنامه زبان و ادبيات فارسي چيست؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف

..
:: سال 21، شماره 75 - ( 9-1392 ) ::
بررسی برخی حروف اضافه در متون فارسی- عبری
حامد نوروزی
استادیار دانشگاه بیرجند ، hd_noruzi@birjand.ac.ir

متون فارسی- عبری متونی هستند که زبان آن‌ها فارسی است، ولی به خط عبری به نگارش درآمده‌اند. این متون در جوامع عبرانی ساکن ایران قدیم تألیف شده‌اند. سابقه تألیف این متون به قرن سوم هجری و پیش از آغاز تألیف متون فارسی به خط عربی بازمی‌گردد. به این دلیل و دلایل دیگر مانند دوری جوامع عبرانی از جوامع مسلمان، زبان متون فارسی- عبری کهن‌تر از متون فارسی دیگر است و بسیاری از ویژگی‌های آوایی، صرفی و نحوی دوره میانه را در خود حفظ کرده‌ است. یکی از ویژگی‌های دستوری مهمی که در متون فارسی- عبری حفظ شده است، کاربرد خاص حروف اضافه مانند ō و pa(d) به شیوه فارسی میانه است. برخی حروف اضافه مانند ’b’z نیز در متون فارسی- عبری معنایی جدید یافته ‌است. برخی حروف اضافه نیز مانند ’zmr تنها در متون فارسی- عبری یافت می‌شود. ازآنجاکه این حروف اضافه در فارسی نو رسمی وجود ندارند و در دوره اسلامی تنها در متون فارسی- عبری یافت می‌شوند، بررسی آن‌ها می‌تواند سیر تحول این حروف را از دوره میانه تا دوره نو آشکار سازد. در این مقاله خواهیم دید که حروف اضافه فارسی- عبری که از دوره میانه باقی مانده‌اند، چگونه تحت تأثیر حروف اضافه فارسی نو رسمی قرار می‌گیرند و به‌تدریج حروف اضافه فارسی نو جایگزین حروف اضافه فارسی میانه و فارسی- عبری می‌شوند.

واژه‌های کلیدی: فارسی- عبری، فارسی میانه، فارسی نو، حروف اضافه، تحول زبانی
نوع مطالعه: پژوهشي |

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Noruzi H. A Study of SomePrepositionsin Hebrew-PersianLiterature. Persian Language and Literature 2013; 21 (75) :129-154
URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-1898-fa.html

نوروزی حامد. بررسی برخی حروف اضافه در متون فارسی- عبری. زبان و ادبيات فارسی. 1392; 21 (75) :129-154

URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-1898-fa.html

سال 21، شماره 75 - ( 9-1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصلنامه  زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی Half-Yearly Persian Language and Literature
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645