[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

ACADEMIA

دریافت اطلاعات پایگاه
..
نظر شما در مورد عملكرد دوفصلنامه زبان و ادبيات فارسي چيست؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف

..
:: سال 26، شماره 84 - ( مقالات منتشر شده 1397 ) ::
طبقه‌بندی استعاره از دیدگاه جرجانی
مرتضی براتی
دانشگاه شهید چمران اهواز ، Mt.barati@yahoo.com
عبدالقاهر جرجانی با دو کتاب معروفش مهم­ترین عالم بلاغت اسلامی است. او را بنیان‌گذار علم بلاغت در جهان اسلام می‌دانند. یکی از برجسته‌ترین کارهای جرجانی طبقه‌بندی کاملی است که از استعاره به‌دست می‌دهد. او استعاره را به دو نوع کلی مفید و غیرمفید تقسیم می‌کند و پس‌ازآن نیز طبقه‌بندی‌های فرعی و کاملی برای استعاره مفید یا بیانی ارائه می‌کند. اغلب نویسندگان پیش از جرجانی نوع خاصی از استعاره را در بحث‌های خود به‌منزله نمونه و شاهد مثال در نظر می‌گیرند، اما او رویکردی را در پیش گرفت که در آن انواع مختلفی از استعاره وجود دارد که نمی‌توانند به یک نوع واحد تقلیل یابند. جرجانی در طبقه‌بندی خود نکات بسیار بدیعی را نیز درباب استعاره بیان می‌کند. این مقاله بر آن است تا با نگاهی نو به بررسی این طبقه‌بندی بپردازد.
واژه‌های کلیدی: جرجانی، استعاره، طبقه‌بندی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ادبیات غنایی
1. قرآن کريم
2. ابن‌انباري ‌(۱۳۸۶) نزهة‌‌الالباء في‌ طبقات‌ الادباء. جلد ۱. قاهره‌: محمدابوالفضل‌ ابراهيم‌.
3. ابوديب، کمال (1363) «طبقه‌بندي استعارة جرجاني». ترجمة علي‌محمد حق‌شناس. در: فلسفه و کلام و معارف. شمارة 1: 37-76.
4. اسدآبادي، قاضي عبدالجبار (1380) المغني في ابواب التوحيد و العدل. جلد 7. بي‌جا: مطبعة دارالکتب.
5. انوشه، حسن (1380) دانشنامة ادب فارسي. تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي.
6. بدوي‌، احمد احمد (1962/1381) عبدالقاهر الجرجاني‌ و جهوده‌ في‌البلاغة العربية. جلد ۱. قاهره‌: مکتبة الخانجي.
7. باخرزي‌، علي‌بن‌‌حسن‌ (۱۳۹۱/۱۹۷۱) دمية ‌القصر و عُصرة ‌اهل‌ العصر. جلد ۱. دمشق: محمد تونجي‌.
8. تفتازاني، مسعودبن‌عمر (1372) شرح مختصر المعاني. ترجمة احمدامين شيرازي. قم: دفتر انتشارات اسلامي.
9. الجرجاني، عبدالقاهر (1999) دلائل‌الاعجاز. تحقيق: محمود محمد شاکر. مصر: مکتبه الخانجي.
10. جرجاني، عبدالقاهربن‌عبدالرحمن (1368) اسرارالبلاغه. ترجمة جليل تجليل. تهران: دانشگاه تهران.
11. راغب اصفهاني، حسين‌بن‌محمد (1412) المفردات في غريب القرآن. تحقيق: صفوان عدنان داوودي. ط 1. دمشق: دارالعلم دارالشاميه.
12. زرين‌کوب‌، عبدالحسين‌ (۱۳۷۸) نقد ادبي‌: جست‌وجو در اصول‌ و روش‌ها و مباحث‌ نقادي‌ با بررسي‌ در تاريخ‌ نقد و نقادان‌. جلد ۱. تهران‌: اميرکبير.
13. سيوطي، عبدالرحمان‌بن‌ابي‌بکر (۱۳۸۴) بغيةالوعاة في طبقات اللغويين و النحاة. جلد ۱. قاهره: محمد ابوالفضل ابراهيم.
14. شيخون، محمود السيد حسن محمد (1415) الاستعاره؛ نشاءتها و تطورها. دمشق: دارالهداية للنشر و التوزيع.
15. صابري، حسين (1383) تاريخ فرق اسلامي. تهران: سمت.
16. ضيف، شوقی (1383) تاريخ و تطور علوم بلاغت. ترجمة محمدرضا ترکی. تهران: سمت.
17. طاش کبري‌زاده‌، احمدبن‌‌مصطفي‌ (۱۴۰۵/۱۹۸۵) مفتاح‌ السعادة‌ و مصباح‌ السيادة. جلد ۱. بيروت‌: دارالکتب العلميه.
18. Abu Libdeh. As'ad Jabr (2011) Metaphor in Arabic Rhetoric: Call for Innovation. Jordan Journal of Applied Science "Humanities Series", Volume 13: No. 1.
19. Al-Jurjānī (1954) Asrār Al-balāgha, the Mysteries of Eloquence of Abdālqahir Al-Jurjānī. Edited by Hellmut Ritter, Government Press, Istanbul.
20. Eco, U. (1983) "The Semantics of Metaphor". In: The Role of the Reader, pp. 67-89. Bloomington: Indiana University Press.
21. Leezenberg, M (2001) "Contexts of metaphor". Elsevier Science Ltd.
22. Johnson, M. (Ed.) (1981) Philosophical perspectives on metaphor. U of Minnesota Press.

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Barati M. Classification of Metaphors from Jurjani's Viewpoint. Persian Language and Literature 2018; 26 (84) :7-29
URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-3230-fa.html

براتی مرتضی. طبقه‌بندی استعاره از دیدگاه جرجانی. زبان و ادبيات فارسی. 1397; 26 (84) :7-29

URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-3230-fa.html

سال 26، شماره 84 - ( مقالات منتشر شده 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصلنامه  زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی Half-Yearly Persian Language and Literature
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4642