[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

ACADEMIA

دریافت اطلاعات پایگاه
..
نظر شما در مورد عملكرد دوفصلنامه زبان و ادبيات فارسي چيست؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف

..
:: سال 26، شماره 85 - ( 11-1397 ) ::
تحلیل و بررسی دلالت‌های ضمنی رمان تنگسیر
غلامرضا سالمیان 1، فاطمه کلاهچیان2 ، محسن احمدوندی2
1- دانشگاه رازی ، salemian@razi.ac.ir
2- دانشگاه رازی
نشانه‌شناسی یکی از نظریه‌های خوانشِ متون ادبی است. این دانش به مطالعه نظام‌مندِ علل و عواملی می‌پردازد که در فرآیندِ تولید و تفسیر نشانه‌ها دخیل‌اند. یکی از مباحث مطرح‌شده در نشانه‌شناسی، دلالت ضمنی نشانه‌هاست که به بررسی معانی تلویحی و غیرمستقیم نشانه می‌پردازد. تنگسیر یکی از موفق‌ترین رمان‌های ادبیات معاصرِ ایران است. در این رمان بخش بزرگی از وقایع، شخصیت‌ها، کنش‌ها، صحنه‌ها و نام‌ها، علاوه‌بر معنای صریح و مستقیم خود، معانی ضمنی و غیرمستقیمی ‌نیز دربردارند که با واکاوی آنها می‌توان به لایه‌های زیرین متن دست یافت و سویه‌های پنهان آن را آشکار کرد. در این نوشتار، کوشیده‌ایم به بررسی دلالت‌های ضمنی این رمان بپردازیم. برای این منظور، ابتدا نشانه‌شناسی و مبحث دلالت‌های ضمنی به‌اختصار معرفی شده و سپس دلالت‌های ضمنی رمان تنگسیر، در سه دسته دلالت‌های ضداستعماری، جامعه‌شناختی و اسطوره‌ای، بررسی شده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که دلالت‌های ضمنی ضداستعماری این رمان، بیشتر به توطئه‌ها و دسیسه‌های استعمارگران انگلیسی در منطقه جنوبِ ایران اشاره می‌کند. دلالت‌های ضمنی جامعه‌شناختی رمان، جامعه‌ای را به‌تصویر می‌کشد که در آن فقر و فلاکت و ستمگری و ستم‌پذیری به اوج رسیده است و دلالت‌های ضمنی اسطوره‌ای رمان نیز رسم قربانی‌کردن گاو در آیین میترائیسم و کهن‌الگوی گذر از آب در اساطیر را تداعی می‌کند.

واژه‌های کلیدی: نشانه‌شناسی، دلالت‌های ضمنی، تنگسیر، صادق چوبک
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: ادبیات غنایی

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Salemian G, Kolahchian F, Ahmadvandi M. An Analytic Study of the Implicit Meanings in Tangsir. Persian Language and Literature 2019; 26 (85) :55-73
URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-3394-fa.html

سالمیان غلامرضا، کلاهچیان فاطمه، احمدوندی محسن. تحلیل و بررسی دلالت‌های ضمنی رمان تنگسیر. زبان و ادبيات فارسی. 1397; 26 (85) :55-73

URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-3394-fa.html

سال 26، شماره 85 - ( 11-1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصلنامه  زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی Half-Yearly Persian Language and Literature
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 42 queries by YEKTAWEB 4642