[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

ACADEMIA

دریافت اطلاعات پایگاه
..
نظر شما در مورد عملكرد دوفصلنامه زبان و ادبيات فارسي چيست؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف

..
:: سال 31، شماره 95 - ( 8-1402 ) ::
نقد شیوه تدوین گزیده‌های درسی نثر فارسی مطالعه موردی: گزیده‌های تاریخ بیهقی
مهدی نیک منش 1، سپیده جواهری2
1- دانشگاه الزهراء(س) ، m.nikmanesh@alzahra.ac.ir
2- دانشگاه الزهراء(س)
برنامه‌ریزی درسی همواره مبتنی بر نیازها، فرصت­ها و محدودیت­هایی برای هر رشته تحصیلی است. دراین‌میان، رشته زبان و ادبیات فارسی به‌دلیل خاستگاه بومی و فرهنگی آن از جایگاه ممتازی برخوردار است؛ ازاین‌رو، تدوین گزیده­های درسی مطابق اصول و قواعد درست برای آشناکردن دانشجویان این رشته با متن­های کلاسیک و معاصر ـ‌اعم از نظم یا نثرـ اهمیت بسزایی دارد، اگرچه این موضوع با محدودیت­هایی مانند زمان آموزشی، تدوین به‌قصد آموزش، فرصت ارزشیابی، و... همراه است. در این مقاله، شش گزیده از کتاب تاریخ بیهقی که با هدف آموزشی تهیه و تدوین شده‌اند، ازنظر صفحه‌آرایی، ویراستاری، و صبغه آموزشی بررسی و نقد شده‌اند. نگارندگان با این بررسی به پیکره‌بندی گزیده­های یادشده پرداخته و اصول و قواعد تهیه گزیده درسی با هدف آموزشی را تبیین کرده­اند.

واژه‌های کلیدی: اصول گزیده‌نویسی، نقد، تاریخ بیهقی، گزیده درسی، هدف آموزشی
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
فهرست منابع
1. امامی، نصرالله (۱۳۹۲). ضرورت رویکرد انتقادی در تدوین و تدریس متون شعری دانشگاهی. چکیده مقاله‌های هفتمین گردهمایی پژوهش‌های زبان و ادبیات فارسی. کتاب الکترونیک.
2. بیهقی، ابوالفضل (۱۳۷۲). حسنک وزیر از تاریخ بیهقی. به‌کوشش زهرا خانلری (کیا). چاپ سیزدهم. تهران: امیرکبیر.
3. بیهقی، ابوالفضل (۱۳۸۱). بیهقی تصویرگر زمان: گزیدة تاریخ بیهقی. به‌اهتمام احسان اشراقی. تهران: سخن.
4. بیهقی، ابوالفضل (۱۳۸۷الف). تاریخ بیهقی. به‌کوشش خلیل خطیب‌رهبر. چاپ هفدهم. تهران: سعدی/ مهتاب.
5. بیهقی، ابوالفضل (۱۳۸۷ب). دیبای خسروانی. به‌کوشش محمدجعفر یاحقی و مهدی سیدی. چاپ هشتم. تهران: جامی.
6. بیهقی، ابوالفضل (۱۳۸۹الف). تاریخ بیهقی. انتخاب و توضیح رضا مصطفوی سبزواری. چاپ دوم. تهران: پیام‌نور.
7. بیهقی، ابوالفضل (۱۳۸۹ب). دیبای زربفت (گزیدة تاریخ بیهقی). انتخاب و توضیح محمدجعفر یاحقی و مهدی سیدی. تهران: سخن.
8. بیهقی، ابوالفضل (۱۳۸۹ج). گزیدة تاریخ بیهقی. به‌کوشش محمد دبیرسیاقی. چاپ ششم. تهران: علمی و فرهنگی.
9. بیهقی، ابوالفضل (۱۳۹۰). گزیدة تاریخ بیهقی. یدالله شکری. چاپ چهارم. تهران: امیرکبیر.
10. بیهقی، ابوالفضل (۱۴۰۱). گزیدة تاریخ بیهقی. انتخاب و شرح نرگس روان‌پور. چاپ بیست‌و‌سوم. تهران: قطره.
11. دبیران، حکیمه؛ برامکی، اعظم (۱۳۹۳). نقد کتاب گزیدة تاریخ بیهقی. پژوهش‌نامة انتقادی متون و برنامه‌های علوم انسانی. پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی. سال چهاردهم. شمارة 1: ۱۷-۳۳.
12. رضی، احمد (۱۳۸۷). بیهقی‌پژوهی در ایران. گزارش توصیفی کتاب‌ها، مقاله‌ها، و پایان‌نامه‌ها. رشت: حق‌شناس.
13. رضی، احمد؛ رفاهی¬بخش، زینب (۱۳۸۹). آسیب‌شناسی شرح‌نویسی بر متون ادب فارسی. جستارهای ادبی: ۱۴۳-۱۶۸.
14. سنگری، محمدرضا (۱۳۸۵). گزیده¬نویسی، کاسته¬ها، بایسته¬ها. نامة علوم انسانی: شمارة ۱۴: ۴۵-۵۶.
15. غلامرضایی، محمد (۱۳۸۵). مقدمه¬ای بر ارزیابی گزیده¬های درسی. نامة علوم انسانی: شمارة ۱۴: ۷-۱۰.
16. نیک‌منش، مهدی (۱۳۸۷). کتابشناسی ابوالفضل بیهقی. تهران: طراوت.
17. Emāmi, Nasrullāh (2012). Necessity of a critical approach in compiling and teaching academic poetic texts. Abstract of the papers of the 7th gathering of Persian language and literature researches, (electronic book). [In Persian]
18. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (1993). Excerpt from Beyhaqi's History, by Zahrā Khānlari (Kiā), 13th edition, Tehrān: Amirkabir. [In Persian]
19. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (2002). Beyhaqi, illustrator of time: by Ehsān Eshrāghi, Tehrān: Sokhan. [In Persian]
20. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (2008A). Beyhaqi's History, by Khalil Khatib-Rahbar, Tehrān: Sa'di & Mahtab. [In Persian]
21. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (2008B). Dibā-ye Khosravāni, by M.J Yāhaghi and M. Sayyedi, Tehrān: Jāmi. [In Persian]
22. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (2010A). Beyhaqi's History, by Rezā Mostafavi Sabzevāri, Tehrān: Payām-e Nour University. [In Persian]
23. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (2010B). Dibā-ye Zarbāft, Excerpt from Beyhaqi's History, by M.J. Yāhaghi and M. Sayyedi, Tehrān: Sokhan. [In Persian]
24. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (2010C). Excerpt from Beyhaqi's History, by Mohammad Dabir-Siāghi, Tehrān: Elmi-Farhangi. [In Persian]
25. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (2011). Excerpt from Beyhaqi's History, by Yadullāh Shokri, 4th edition, Tehrān: Amirkabir. [In Persian]
26. Beyhaqi, Abou Al-Fazl (2022). Excerpt from Beyhaqi's History, by Narges Ravānpour, edit 23, Tehrān: Qatreh. [In Persian]
27. Dabirān, Hakimeh; Barāmaki, Azam (2014). Criticism of selective book of Beyhaghi's History, Critical studies in texts and programs of human, Research Institute of humanities and cultural Studies. [In Persian]
28. Gholām Rezāee, Mohammad (2006). An Introduction to the evaluation of educational excerpts, Nāme-ye Oloom-e ensāni, Vol.14, Pp.7-10. [In Persian]
29. Nikmanesh, Mahdi (2008). Bibliographi of Abou Al-Fazl Beyhaqi, Tehrān: Tarāvat [In Persian]
30. Razi, Ahmad (2008). Research on Beyhaqi in Iran, Rasht: Haghshenās. [In Persian]
31. Razi, Ahmad; Refāhibakhsh, Zeynab (2010). Pathology of annotating texts. Literary Studies, Pp. 143-168. [In Persian]
32. Sangari, Mohammad Rezā (2006). Excerpts, deficiencies, necessities, Nāme-ye Oloom-e ensāni, Vol.14, Pp. 45-56. [In Persian]

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

نظرات کاربران
نظر ارسال شده توسط ghrezvan@umz.ac.ir در تاریخ 1402/11/3
اصل مقالات این مجله چگونه قابل دریافت است؟ ظاهرا فقط چکیده بارگذاری شده است.
سپاس

Nikmanesh M, Javaheri S. A Critique of the Method of Compiling Lesson Excerpts for the Persian Prose Course: A case study of excerpts from Tarikh-e-Bayhaqi. Persian Language and Literature 2023; 31 (95) :291-310
URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-4285-fa.html

نیک منش مهدی، جواهری سپیده. نقد شیوه تدوین گزیده‌های درسی نثر فارسی مطالعه موردی: گزیده‌های تاریخ بیهقی. زبان و ادبيات فارسی. 1402; 31 (95) :291-310