[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

ACADEMIA

دریافت اطلاعات پایگاه
..
نظر شما در مورد عملكرد دوفصلنامه زبان و ادبيات فارسي چيست؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف

..
:: سال 17، شماره 64 - ( 3-1388 ) ::
علل پای‌بندی پیروان مکتب عرفانی بغداد به رعایت شریعت
سید علی‌اصغر میرباقری فرد 1، حسین آقاحسینی1 ، مهدی رضایی2
1- دانشیار دانشگاه اصفهان
2- استادیار مرکز آموزش عالی کازرون

مکتب عرفانی بغداد تقریباً از اوایل سده دوم هجری و اندکی پس از تأسیس بغداد، توسط برخی از صوفیان، از جمله معروف کرخی، در این شهر شکل گرفت و بعد از او از طریق سری سقطی ادامه یافت تا نهایتاً به وسیله جنید بغدادی شکل کامل خود را به دست آورد. این مکتب در قرن چهارم به پشتوانه آموزه های جنید و توسط شاگردانش هم‌چون شبلی، واسطی، جریری و... به اوج شکوفایی خود رسید. مهم‌ترین وجه تمایز پیروان این مکتب، تقید و التزام شدید آنان به رعایت ظواهر شریعت است. واکنش این عده نسبت به پیروان مکتب سکر را مهم‌ترین دلیل این مسئله می دانند و با مطرح ساختن مبحث سکر و صحو، سعی در توجیه آن می کنند؛ بدین طریق که جنید بغدادی صاحب صحو و هوشیاری است و به همین سبب او و دیگر بغدادیان، به سبب داشتن این خصیصه، گرفتار سکر نمی شوند و در نتیجه، همیشه آماده انجام دستورهای شریعت هستند. هرچند مبحث فوق در توجیه این مطلب صحیح است، اما تنها عامل تقید بغدادیان به انجام ظواهر شریعت نیست؛ بلکه عوامل دیگری نیز در آن دخیل است. در این مقاله ابتدا با بررسی حوزه رواج و گسترش مکتب بغداد در قرون سوم و چهارم و پنجم به معرفی اجمالی مهم‌ترین پیروان آن پرداخته می شود و سپس علل تقید بنیان‌گذاران این مکتب به رعایت ظواهر شریعت بررسی خواهد شد.

واژه‌های کلیدی: مکتب بغداد، جنید، شریعت، قیاس، وقت، بدعت
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Mirbagherifard S A, Aghahoseini H, Rezaei M. Why did Baqdad Mystical School Adhere to Religion's Order? . Persian Language and Literature 2009; 17 (64) :65-90
URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-945-fa.html

میرباقری فرد سید علی‌اصغر، آقاحسینی حسین، رضایی مهدی. علل پای‌بندی پیروان مکتب عرفانی بغداد به رعایت شریعت. زبان و ادبيات فارسی. 1388; 17 (64) :65-90

URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-945-fa.html

سال 17، شماره 64 - ( 3-1388 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصلنامه  زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی Half-Yearly Persian Language and Literature
Persian site map - English site map - Created in 0.08 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645