[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]

ACADEMIA

دریافت اطلاعات پایگاه
..
نظر شما در مورد عملكرد دوفصلنامه زبان و ادبيات فارسي چيست؟
عالي
خوب
متوسط
ضعيف

..
:: سال 19، شماره 71 - ( 9-1390 ) ::
بررسی ساختاری خان و هفت خان در شاهنامه و اسطوره‌ها و حماسه‌های دیگر
مهوش واحددوست 1، علی دلائی میلان2
1- دانشیار دانشگاه ارومیه ، mahsa.vahedy@gmail.com
2- دانشجوی دکتری دانشگاه ارومیه

شاهنامه میراث عظیم ادبی ایران است که در آن با بهره­گیری از عناصر مختلف اسطوره­ای، تاریخی، داستانی، غنایی و... کلیتی منسجم و منحصربه‌فرد شکل گرفته که آن را از حماسه­های ملت­های دیگر متمایز و جدا ساخته است. بهره‌گیری مناسب از همه این عناصر آن را حتی به میل و خواسته مخاطبان امروزی خود هم بسیار نزدیک کرده است. در شاهنامه کنش و واکنش­ قهرمانان و پهلوانان به شکل­ بسیار جذابی به تصویر کشیده شده­ است. این قهرمانان در سراسر زندگی پرماجرای خود با آزمون­های زیادی روبه‌رو می­شوند که از آن­ها می­توان به «خان» تعبیر کرد. گاهی این خان­ها گسترش یافته و با اضافه‌شدن ویژگی­های دیگری به آن‌ها، به حالت داستانی کامل درآمده­اند که از آن­ها با نام «هفت‌خان» یاد می­شود؛ در اینجاست که پای اسطوره به دامن قصه می‌لغزد و اسطوره و قصه یکی می­شود. قصد ما در این مقاله بررسی نکات کلیدی و مشترک آزمون­ها، خان­ها، هفت‌خان‌ها و هفت‌خان‌گونه‌های‌ قهرمانان در شاهنامه (که شمار آن‌ها متفاوت است) و سایر حماسه­ها براساس روش تطبیق ساختاری است.

واژه‌های کلیدی: هفت خان، اسطوره، قصه، ریخت‌شناسی، ساختارگرایی

نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

Vahed Doust M, Delayee Milan A D M. A Structuralist Critic of the Seven Ordeals Myth in Epics. Persian Language and Literature 2011; 19 (71) :137-160
URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-996-fa.html

واحددوست مهوش، دلائی میلان علی. بررسی ساختاری خان و هفت خان در شاهنامه و اسطوره‌ها و حماسه‌های دیگر. زبان و ادبيات فارسی. 1390; 19 (71) :137-160

URL: http://jpll.khu.ac.ir/article-1-996-fa.html

سال 19، شماره 71 - ( 9-1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
دوفصلنامه  زبان و ادبیات فارسی دانشگاه خوارزمی Half-Yearly Persian Language and Literature
Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 41 queries by YEKTAWEB 4645