دوره 8، شماره 2 - ( 6-1400 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 100-83 | برگشت به فهرست نسخه ها

jahan tigh H, Dolatshahi Z, zarei cheghabalaki Z, toulabi nejad M. Factors affecting the depth of the boundary layer turbulence West of Iran in the summer and winter seasons (Case Study: Kermanshah Upper Air Station). Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2021; 8 (2) :83-100
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3197-fa.html
جهان تیغ حسین، دولتشاهی زینب، زارعی چغابلکی زهرا، طولابی نژاد میثم. عوامل مؤثر در اغتشاشات عمق لایه مرزی غرب ایران در فصول تابستان و زمستان(مورد مطالعه: ایستگاه جو بالای کرمانشاه). تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1400; 8 (2) :83-100

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3197-fa.html

1- استادیار جغرافیای طبیعی مجتمع آموزش عالی سراوان
2- دانشجوی دکتری اقلیم شناسی دانشگاه خوارزمی تهران
3- دکتری اقلیم شناسی دانشگاه لرستان
4- دکتری اقلیم شناسی دانشگاه خوارزمی تهران ، Meysam.toulabi@gmail.com
در این تحقیق با استفاده از مدل پیشنهادی هافتر عمق لایه آمیخته و ارتفاع لایه مرزی ایستگاه کرمانشاه برای دو ماه آگوست و فوریه سال 2012 بررسی شد. در این راستا از داده‌های مربوط به پیمایش قائم جو در موقعیت ایستگاه کرمانشاه از پایگاه داده‌های اقلیمی Wyoming استفاده گردید. با ترسیم و تحلیل گراف‌های Skew-T و براساس روش وارونگی بحرانی Heffter، دو ماه فوریه و آگوست بعنوان نماینده های فصل زمستان و تابستان انتخاب و سقف وارونگی به عنوان سقف لایه مرزی اتمسفری در نظر گرفته شد. سپس عوامل موثر در کمینه و بیشینه شدن لایه آمیخته این دو ماه (آگوست و فوریه) شامل وضعیت همدیدی موجود در منطقه مورد مطالعه، فرارفت گرما، رطوبت، چینش قائم و سرعت باد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در ماه آگوست عمق لایه در طول ماه بین 3680 تا 10292 متر بوده است. در این ماه فرارفت دما، نوع سامانه های همدید و چینش قائم باد به طور مستقیم در رشد یا تضعیف لایه نقش داشته اند. در ماه فوریه نوسانات چشمگیری در مقادیر عمق لایه آمیخته در طول ماه مشاهده شده که بین 2273 تا 7017 متر بوده است. در این ماه نیز فرارفت دما، چینش قائم باد و سامانه های همدیدی در تغییرات عمق لایه آمیخته موثر بوده اند. با مقایسه نتایج بدست آمده از هردو ماه می توان گفت که مقدار شار سطحی در فصل تابستان بیشتر از فصل زمستان است؛ بنابراین عمق متوسط لایه در ماه آگوست تقریباً به دو برابر ماه فوریه رسیده است. در کل نوسانات عمق لایه آمیخته در فصل زمستان بدلیل عبور سامانه های مختلف و ناپایداری های جوی، تغییرات بیشتری نسبت به فصل تابستان داشته است.
دریافت: 1399/10/19 | پذیرش: 1400/3/29 | انتشار: 1400/6/30

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.