دوره 9، شماره 2 - ( 6-1401 )                   جلد 9 شماره 2 صفحات 208-195 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohseni B, shahedi K, Manavi S M, Mahmoodi-Vanolya N. Analysis of Spatial and temporal variations of suspended sediment in Neka-Rood watershed, Mazandaran province. Journal of Spatial Analysis Environmental Hazards 2022; 9 (2) :195-208
URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3345-fa.html
محسنی بهروز، شاهدی کاکا، معنوی‌امری سید محسن، محمودی‌وانعلیا نرجس. تحلیل تغییرات فضایی و زمانی رسوب معلق در حوزه آبخیز نکارود استان مازندران. تحلیل فضایی مخاطرات محیطی. 1401; 9 (2) :195-208

URL: http://jsaeh.khu.ac.ir/article-1-3345-fa.html

1- دانشگاه پیام نور ، MOHSENI.B2019@PNU.AC.IR
2- دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
3- دانشکده جغرافیا، دانشگاه تهران
مشکل رسوب­زایی، انتقال رسوب، فرسایش و رسوب­گذاری از بحث­های مهم در برنامه­ریزی راهبردهای خرد و کلان آبخیزداری و مدیریت حوزه­های آبخیز است. گردآمدن رسوب در منطقه­های پایین­دست موجب بروز خسارت برون­منطقه­ای، تخریب مسیر آبراهه­ها، گل آلودگی آب مصرفی، انباشت نهرها از رسوب و کاهش ظرفیت مخازن سدها و تنگناهای زیست­محیطی بسیاری می­شود. رسوبات ناشی از فرسایش حوزه‌های آبخیز علاوه بر هدر رفت خاک و کم شدن حاصلخیزی، موجبات کاهش کیفیت آب را فراهم آورده و عمر مفید سدها را به­دلیل انباشت رسوبات در مخازن آن‌ها به خطر می‌اندازد. در این تحقیق تغییرات زمانی و مکانی بار رسوب معلق، در سه ایستگاه هیدرومتری سفیدچاه، گلورد و آبلو واقع در شاخه اصلی نکارود با استفاده از منحنی­های سنجه رسوب و مدل خطی رگرسیونی در محیط نرم­افزارهایMINITAB  وEXCEL  مورد بررسی قرار گرفت. همچنین به­منظور تعیین بهترین مدل، از شاخص ضریب همبستگی(R2) استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در تغییرات زمانی مدل فصلی بهار در هر سه ایستگاه با حداکثر ضریب همبستگی (89/0) به­عنوان مناسب­ترین مدل برآورد بار رسوبی معلق از بین مدل­های مورد بررسی است. در مطالعات مکانی نیز ایستگاه آبلو واقع در خروجی حوزه آبخیز نکارود دارای بیشترین میزان ضریب همبستگی (934/0) بین دبی جریان و دبی رسوب است.

دریافت: 1401/1/28 | پذیرش: 1401/6/21 | انتشار: 1402/1/14

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به سامانه نشریات علمی می باشد.