دوره 18، شماره 56 - ( شماره 1 و 2-ویژه نامه زیست شناسی 1385 )                   جلد 18 شماره 56 صفحات 558-551 | برگشت به فهرست نسخه ها

The Regeneration of Brassica napusl. and indirecte Caulogenesis used Hypostyle explant of invitro culture. Journal title 2006; 18 (56) :551-558
URL: http://jsci.khu.ac.ir/article-1-1178-fa.html
نوپدیدی گیاه کلزا در درون شیشه و ساقه‌زایی غیرمستقیم از آن در کشت محور زیرلپه. عنوان نشریه. 1385; 18 (56) :551-558

URL: http://jsci.khu.ac.ir/article-1-1178-fa.html

هدف این پژوهش دست‌یابی به شرایط بهینه در ریز ازدیادی کلزا براسیکا نپوس1، القای کالوس‌زایی و تولید گیاهچه‌‌ها با روش کشت در شیشه بوده است. جداکشت‌های محور زیر لپه‌ای رقم طلایه این گیاه در محیط کشت پایه موراشیگ و اسکوگ(MS) به همراه انواع و غلظت‌های متفاوتی از مواد تنظیم کننده رشد گیاهی نظیر 2، 4- دی کلروفنوکسی اسید(( 2,4-D، بنزیل آدنین(BA) و اندول بوتیریک اسید(IBA) در ظرف‌های پتری کشت شدند. نتایج آزمایش‌های زیاد و تکرار آن‌ها نشان داد که: در محیط کشت پایه MS دارای2 میلی‌گرم در لیتر بنزیل آدنین و نیز در همین محیط کشت دارای 1 تا 2 میلی‌گرم در لیتر IBA همراه با 1 میلی‌گرم در لیتر BA کالوس‌های سفید رنگی ایجاد می شدند که وقتی قطر آن‌ها به 5 تا 6 میلی‌متر می‌رسید اندام‌های هوایی تشکیل می‌دادند. با حذف BA از محیط کشت و انتقال نو ساقه‌ها به محیط دارای 1 میلی‌گرم در لیترIBA ریشه‌ها تولید شدند و گیاهچه‌های کاملی را به وجود آوردند. در محیط کشت دارای 2 میلی‌گرم در لیتر BA وغلظت‌های متفاوتی از2,4-D کالوس‌های زرد رنگی به وجود آمدند که ویژگی‌های کالوس‌های رویان‌زا را داشته و بررسی‌های میکروسکوپی در برش‌های طولی و عرضی آن‌ها وجود ساختارهای ابتدایی رویانی را در آن‌ها به اثبات رسانید. در محیط‌های کشت پایه MS با بیش از 2 میلی‌گرم در لیترIBA و 1 میلی‌گرم در لیتر BA کالوس‌های قهوه‌ای رنگی پدیدار شدند که رشد بسیار کمی داشته و در نهایت از بین رفتند.

انتشار: 1385/6/24

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به نشریه علوم دانشگاه خوارزمی می باشد.