دوره 15، شماره 2 - ( یافته های نوین در زیست شناسی 1393 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 4-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


دانشگاه بوعلی سینا
چکیده:   (8346 مشاهده)
ساپونین‌ها متابولیت‌های ثانویه‌ای هستند که در بسیاری از گیاهان و برخی جانوران یافت می‌شوند. این ترکیبات گلیکوزیدهایی با وزن مولکولی بالا هستند که دارای گروه قندی متصل به آگلیکون تری‌ترپنی یا استروئیدی می‌باشند. بسیاری از ساپونین‌ها دارای خاصیت پاک‌کنندگی هستند و در آب کف پایدار ایجاد می‌کنند. جنسSilene L. با بیش از 700 گونه یکی از بزرگترین جنس‌های تیره میخکیان است که اغلب در نیمکره شمالی گسترش دارند. ترکیبات ساپونینی از متابولیت‌های ثانویه فراوان موجود در گیاهان این جنس هستند. در پژوهش حاضر، محتوای ساپونین کل در ریشه و بخش هوایی 3 گونه از جنس Silene ( S. ginodioca, S. spergulifoliaو S. swertiifolia) به صورت کمی و کیفی به روش‌های اسپکتروفتومتری و کروماتوگرافی لایه نازک مورد مطالعه قرار گرفت. در این بررسی 5 فرکشن مختلف از هر بخش گیاه به دست آمد، که فرکشن 1 در هر دو بخش و در هر سه گونه حاوی بالاترین مقدار ساپونین بود. از سوی دیگر، مقدار ساپونین استخراج شده از ریشه‌ها بالا بود. همچنین کروماتوگرافی عصاره‌ها بر روی صفحات TLC لکه‌های ساپونینی با مقادیر Rf مختلف را آشکار ساخت.
     
نوع مطالعه: علمی پژوهشی بنیادی |
انتشار: 1393/11/26

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.