Shahraki A, Mohammadi-Sichani M, Ranjbar M. The effect of rhizospheric bacteria on the physiological and biochemical characteristics of safflower (Carthamus tinctorius). nbr 2022; 9 (3) :213-221
URL:
http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3519-fa.html
شهرکی عاطفه، محمدی سیچانی مریم، رنجبر منیره. اثر باکتریهای ریزوسفری بر برخی شاخص¬های فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه گلرنگ. یافته های نوین در علوم زیستی. 1401; 9 (3) :213-221
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3519-fa.html
گروه میکروبیولوژی، واحد فلاورجان، دانشگاه آزاد اسلامی، اصفهان، ایران ، mohamadi_m@iaufala.ac.ir
چکیده: (3035 مشاهده)
باکتریهای ریزوسفری از جمله میکروارگانیسمهای مفید خاکزی هستند که باعث بهبود رشد گیاهان میشوند. این باکتریها با سازوکارهای مختلفی مانند تولید فیتوهورمونهای مختلف و توانایی انحلال فسفات رشد گیاهان افزایش میدهند. هدف از این مطالعه بررسی اثر باکتریهای ریزوسفری بر رشد Carthamus tinctorius به منظور بهبود شاخصهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آن بود. پنج گونه باکتری ریزوسفری با دانه گیاه گلرنگ آغشته شدند و پس از کاشت دانه ها، شاخصهای فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه شامل میزان تولید اکسین، انحلال فسفات، رنگدانههای فتوسنتزی، پرولین و مالوندیآلدهید مورد سنجش قرار گرفتند. این تحقیق بهصورت آزمون فاکتوریل با طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. آنالیز واریانس دادهها پردازش شد و مقایسه میانگینها با آزمون دانکن مطالعه قرار گرفت. براساس یافتههای بهدست آمده در این پژوهش، بیشترین وزن تر ساقه، وزن خشک و تر ریشه به ترتیب در تیمار با باکتری Pseudomonas fluorescens (اکسین 55/23 میکروگرم بر میلیلیتر) و باکتری Bacillus muralis (اکسین 27/22 میکروگرم بر میلیلیتر) مشاهده شد. همچنین مشخص گردید همه باکتریها نسبت به شاهد تأثیر افزایشی بر جوانهزنی دانهها داشتند. بیشترین مقدار مالوندیآلدهید در تیمار با باکتری Bacillus albus حاصل شد و میزان مالوندیآلدهید در تیمارهای با تولید بالای اکسین کاهش یافت. به طور کلی یافتههای حاصل از این پژوهش نشان داد که تیمار دانه گلرنگ با باکتریهای ریزوسفری میتواند تأثیر معناداری بر تحریک رشد این گیاه داشته باشد و باعث بهبود رشد کمی و کیفی این گیاه شود.
نوع مطالعه:
مقاله پژوهشی |
موضوع مقاله:
میکروبیولوژی دریافت: 1400/9/25 | ویرایش نهایی: 1401/9/28 | پذیرش: 1400/10/26 | انتشار: 1401/9/28 | انتشار الکترونیک: 1401/9/28