دوره 10، شماره 2 - ( 6-1402 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 142-129 | برگشت به فهرست نسخه ها

Beyk-Khormizi A, Hosseini Sarghein S, Sarafraz-Ardakani M R, Moshtaghioun S M, Mousavi-Kouhi S M. Evaluation of osmotic regulation, total phenol, protein and antioxidant enzymes in four fennel populations under saline treatments using vermicompost. NBR 2023; 10 (2) :129-142
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3603-fa.html
بیک خورمیزی عبدالله، حسینی سرقین سیاوش، سرافراز اردکانی محمدرضا، مشتاقیون سید محمد، موسوی کوهی سید موسی. ارزیابی تنظیم اسمزی، فنل کل، پروتئین و آنزیم­های آنتی‌اکسیدان در چهار جمعیت از رازیانه تحت تیمار شوری با کاربرد ورمی­کمپوست. یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1402; 10 (2) :129-142

URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3603-fa.html

گروه زیست‌شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران ، s.hosseini@urmia.ac.ir
رازيانه گياهی دارویی است که تمام قسمت­‌‌‌‌‌هاي آن به روش‌­هاي مختلف مورد استفاده انسان قرار مي­گيرد. این گیاه نسبتاً حساس به شوري است. با هدف بررسی اثر ورمی‌کمپوست بر افزایش تحمل به‌­شوری در چهار جمعیت رازیانه (مشهد، ارومیه، شیراز و بوشهر) در مرحله رویشی گیاه، آزمایشی به‌­صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار در هر نمونه در سطح گلخانه با تأکید بر ارزیابی تعدادی از شاخص‌های حفاظت اسمزی و آنتی­‌اکسیدانی انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی با چهار سطح شوری (صفر، 40، 80 و120 ميلي­مول کلرید سدیم) و دو سطح ورمی‌­کمپوست (صفر و 5 درصد حجمی-حجمی) طراحی شد. بعد از برداشت، بخش‌های ریشه از ساقه به منظور آنالیز برخی صفات بیوشیمیایی تفکیک شدند. تنش شوری سبب کاهش محتوای قند محلول کل و نشاسته در بخش­ هوایی و افزایش این شاخص‌ها در قسمت ریشه جمعیت­‌های مورد مطالعه شد. همچنین تحت بروز تنش در محیط، محتوای پرولین بخش­ هوایی و ریشه، آمینواسید آزاد کل، فنول کل، فعالیت آنزیم‌های گایاکول پراکسیداز و کاتالاز در جمعیت­‌های رازیانه افزایش یافت، درحالی­‌که محتوای پروتئین محلول کل و آنتوسیانین کاهش نشان دادند. تیمار ورمی‌کمپوست باعث افزایش محتوای کربوهیدرات‌های محلول، پروتئین محلول، آمینواسیدهای آزاد، پرولین، فنول کل و آنتوسیانین و کاهش فعالیت آنزیم‌ گایاکول پراکسیداز در بخش­ هوایی و نیز محتوای نشاسته در ریشه جمعیت­‌های رازیانه طی شرایط بدون تنش و تحت تنش گردید. علی­رغم مشاهده پیچیدگی در تغییرات شاخص‌های موردبررسی که وابسته به نوع جمعیت و دوز تنش بود، نتایج ما نشان می‌دهد کاربرد ورمی‌کمپوست با غلظت 5 درصد توانسته است باعث بهبود حفاظت اسمزی و آنتی‌اکسیدانی در جمعیت‌های مورد مطالعه رازیانه تحت تنش شوری گردد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: علوم گیاهی
دریافت: 1401/11/6 | ویرایش نهایی: 1402/6/29 | پذیرش: 1402/2/10 | انتشار: 1402/6/29 | انتشار الکترونیک: 1402/6/29

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته های نوین در علوم زیستی است.