دوره 10، شماره 3 - ( 9-1402 )                   جلد 10 شماره 3 صفحات 207-194 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jahangiri Zarkani A, Keshavarz M, Shahdadi A. Biological investigation of the barnacle Microeuraphia permitini (Zevina & Litinova, 1970) in Bandar Abbas beach (Persian Gulf) . NBR 2023; 10 (3) :194-207
URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3625-fa.html
جهانگیری زرکانی علی، کشاورز موسی، شهدادی عدنان. بررسی زیستی بارناکل Microeuraphia permitini (Zevina & Litinova, 1970) در ساحل بندرعباس (خلیج فارس). یافته‌ های نوین در علوم زیستی. 1402; 10 (3) :194-207

URL: http://nbr.khu.ac.ir/article-1-3625-fa.html

گروه زیست‌شناسی دریا، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان ، m.keshavarz@hormozgan.ac.ir
بارناکل‌ها از سخت‌پوستان کفزی، چسبیده به بستر و فیلترکننده‌ هستند که در بسترهای متنوعی شامل صخره‌ها، پوسته نرمتنان، مرجان‌ها، اسفنج‌ها، ریشه‌ها و برگ‌های حرا، سطح بدن لاک‌پشت‌ها و نهنگ‌ها زندگی می‌کنند. پژوهش حاضر به گونه  Microeuraphia permitini در سواحل بندرعباس در دو ایستگاه جنگل حرا و ساحل صخره‌ای در یک بازه زمانی دو ماهه می‌پردازد و گونه را از لحاظ ریخت‌سنجی، تاثیر چرخه قمری بر تولیدمثل، دما و سرعت باد محیط بررسی نموده است. جهت بررسی‌ ریخت‌سنجی پنج پارامتر طولی (ارتفاع، طول و پهنای پایه، طول و پهنای اوپرکولار) ثبت شد. نتایج نشان داد که در دوم (ماه نو) و هشتم ماه قمری به ترتیب 90 درصد و70 درصد نمونه‌های هر دو ایستگاه تخم داشتند و در دوازدهم ماه قمری (ماه کامل) همه نمونه‌ها حاوی تخم بودند. نتایج نشان داد که بین ارتفاع و طول پایه بارناکل تفاوت معنی‌دار وجود دارد اما اختلاف بین طول اوپرکولار، پهنای اوپرکولار و پهنای پایه معنی‌دار نیست. به علاوه، در ایستگاه حرا و صخره‌ای بیشترین ضریب همبستگی به ترتیب بین طول و پهنای اوپرکولار (به ترتیب r=0.84 و r=0.78) وجود داشت. کمترین ضریب همبستگی در ایستگاه حرا بین طول پایه و پهنای اوپرکولار (r=0.5) و در ایستگاه صخره‌ای بین ارتفاع و پهنای پایه (r=0.2) بود. الگوی وزش باد در طی این دوره متغیر بوده و کاهش تقریبی باد شمال در دوره نمونه‌برداری دیده شد. تغییرات دمای هوا بین حداقل 30 و حداکثر 39 درجه‌ سانتی‌گراد دیده شد. باد و دما می‌تواند علاوه بر چرخه جزرومدی بر تخم‌ریزی گونه به‌عنوان فاکتور استرس محیطی موثر باشد.

نوع مطالعه: مقاله پژوهشی | موضوع مقاله: اکولوژی
دریافت: 1402/2/23 | ویرایش نهایی: 1402/9/30 | پذیرش: 1402/6/5 | انتشار: 1402/9/29 | انتشار الکترونیک: 1402/9/29

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته های نوین در علوم زیستی است.