7 نتیجه برای امینی
پریسا جنوبی، احمد مجد، عارف معروف، شهلا امینی،
دوره 2، شماره 3 - ( 9-1394 )
چکیده
بادیان رومی متعلق به تیرۀ چتریان است. با توجه به اهمیت شناخت مراحل تکوینی در گسترش دانش زیستشناسی، بادیان رومی که ارزش دارویی و اقتصادی زیادی دارد، انتخاب شد. نمونههای اندامهای رویشی و زایشی در مراحل متفاوتی از تکوین انتخاب و با استفاده از روشهای سلول-بافت شناسی بررسی شدند. مشاهدۀ ساختار تشریحی اندامهای رویشی نشان داد در بین بافت پارانشیمی برگ مجرای ترشحی قرار دارد. برش غنچههای گل نشان داد که بساکها دارای چهار کیسۀ گرده بوده و تقسیم سلولهای مادرگرده از نوع همزمان، تترادهای میکروسپور از نوع چهاروجهی و لایۀ مغذی از نوع ترشحی است. بررسی فراساختار دانۀ گرده با میکروسکوپ الکترونی نگاره نشان داد که دانۀ گرده سهشیاری و تزئینات سطح اگزین از نوع مشبک منفذدار است. تخمدان دوبرچه و دوخانه، تخمک واژگون و تکپوستهای است. نمو کیسۀ رویانی نیز الگوی عمومی دولپهایها را دارد. در بررسی رویانزایی، رویانهای کروی، لپهای، اژدری و گذر از رویان کروی به رویان قلبی مشاهده شد. اندامهای رویشی بادیان رومی دارای ساختار عمومی دولپهایها است. الگوهای تکوین تخمک و کیسۀ رویانی از نهاندانگان و تیپ پلیگونوم تبعیت میکنند. تترادهای میکروسپور از نوع تتراهدرال است. فراساختار دانۀ گرده شبیه به جنس Smyrnium تیرۀ چتریان است. در بررسی رویانزایی نیز کلیه مراحل رویانی مشاهده شد.
نازنین واسعی، جواد بهارآرا، سعیده ظفربالانژاد، الهه امینی،
دوره 2، شماره 3 - ( 9-1394 )
چکیده
میدان الکترومغناطیسی فاکتور استرس زایی است که موجب تغییر عملکرد دستگاههای بدن میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر حفاظتی عصارۀ آبی خیاردریایی گونۀ خلیج فارس در آسیبهای ناشی از میدان های الکترومغناطیسی با فرکانس کم بر غدد جنسی موش نر نژاد Balb/C است. موش ها به گروه های شاهد، شاهد آزمایشگاهی و تجربی 1 و 2 و 3 و 4 و 5 تقسیم بندی شدند. گروههای تجربی به مدت 10 روز، روزانه 4 ساعت درمعرض میدان قرار گرفتند. همچنین نمونه های گروههای تجربی 5-2، 6 ساعت قبل از تیمار با میدان الکترومغناطیسی عصارۀ خیاردریایی دریافت کردند. نمونه ها پس از طی دورۀ تیماری تثبیت و و جهت مطالعات بافت شناسی آماده و با روش H&E رنگ آمیزی شدند. . سپس قطر و تعداد لولههای منیساز، قطر بیضه، وزن بیضه و اپیدیدیم، ضخامت تونیکاآلبوژینه، تعداد سلولهای اسپرماتوژنیک شامل اسپرماتوگونی ها، اسپرماتوسیت ها، اسپرماتیدها، سلول های سرتولی و سلول های لایدیگ اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تیمار با میدان بر وزن اپیدیدیم، قطر لولههای منیساز و ضخامت تونیکاآلبوژینه اثر معنی دار ندارد اما باعث کاهش معنیدار در وزن و قطر بیضه، تعداد لولههای منیساز و سلولهای اسپرماتوژنیک در گروه تجربی 1 نسبت به شاهد می شود. همچنین نمونه های گروه های تجربی که قبل از تیمار با میدان الکترومغناطیسی عصارۀ خیاردریایی دریافت کرده بودند افزایش معنیدار نسبت به گروه تجربی 1 نشان دادند. یافتهها نشان می دهد که میدان الکترومغناطیسی بر پارامترهای بافت بیضه اثر تخریبی دارد، اما عصارۀ خیاردریایی دارای اثر پیشگیری کننده بر آسیبهای القایی توسط میدان الکترومغناطیسی بر غدد جنسی نر می باشد.
سمانه مهدی یانی، علی ستاریان، میثم حبیبی، طیبه امینی،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1394 )
چکیده
جنس تنگرسRhamnus L. از تیرۀ عنابیان است و تاکنون هشت گونه از تنگرس در ایران گزارش شده است. در این تحقیق ساختار تشریحی برگ، اپیدرم، دمبرگ و شاخه های جوان نه جمعیت از دو گونه Rhamnus pallasii و Rhamnus cathartica با استفاده از نمونه های جمع آوریشده از طبیعت در مناطق مختلف شمال ایران و نمونه های هرباریومی تحت بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد سلول های اپیدرمی برگ در دو شکل چندوجهی و نامنظم وجود دارند. الگوی دیواره آنتیکلینالی راست تا کمانی و موج دار بودند. در هر دو گونه هر دو سطح برگ دارای تیپ روزنه ای آنموسیتیک و دو زیرگونه R. pallasii subsp. pallasii و R. pallasii subsp. sintenisii دو نوع تیپ روزنه آنموسیتیک و پاراسیتیک مشاهده شد. صفات شکل سطح مقطع، نوع کرک، تعداد لایه های کلانشیم و پارانشیم در برگ و دمبرگ و شاخه جوان در بین تاکسون های تحت بررسی بسیار مشابه است. درمجموع مطالعات تشریحی انجام شده، تشابه این تاکسونها را در صفات آناتومی نشان می دهد.
نسترن سهرابی فر، جواد بهارآرا، ناصر مهدوی شهری، سعیده ظفر بالانژاد، الهه امینی،
دوره 3، شماره 1 - ( 3-1395 )
چکیده
از آنجا که اندروژنها در رشد فولیکول مو و ترمیم زخم اهمیت دارند، لذا در این تحقیق اثر عصاره بیضه گوسفند بر رشد فولیکول مو و ترمیم زخم پوست موش صحرایی نر نژاد Wistar بررسی شد. در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی موش ها به 7 گروه شاهد )کنترل منفی)، شاهد آزمایشگاهی )تیمار با سرم فیزیولوژیک)، گروه تجربی1 (تیمار با عصاره بیضه گوسفند100% )، گروه تجربی2 (عصاره 75% )، گروه تجربی3 (عصاره 50%)، شاهد مثبت1 (تیمار با عسل) جهت بررسی روند ترمیم زخم پوست و شاهد مثبت2 (تیمار با ماینوکسیدیل) جهت بررسی ظهور فولیکول مو تقسیم شدند. سپس موش ها کشته، از زخم نمونه برداری، در فرمالین10% تثبیت و طی مراحل آمادهسازی در قالب پارافینی قرار داده شد. سپس توسط میکروتوم برشهای سریالی با ضخامت 6 میکرون تهیه شد و رنگآمیزی هماتوکسیلین و ائوزین انجام گرفت. پارامترهای ضخامت اپیدرم، تعداد فیبروبلاست ها، سلول های بازال، التهابی، جوانه های عروقی و فولیکول مو بررسی و داده های آماری توسط آزمون ANOVA و آزمون توکی در سطح 05/0>p تحلیل شدند. نتایج نشان داد در گروه تجربی 1 و 2، تشکیل مجدد اپیتلیوم، رگ زایی، تعداد سلولهای بازال، فیبروبلاستها و فولیکولها افزایش معنیدار نسبت به گروه شاهد نشان داد (05/0> p). نتایج این پژوهش بیانگر آن است که عصاره بیضه گوسفند باعث بهبود و تسریع در روند ترمیم زخم پوستی و رشد فولیکول مو در موش صحرایی میشود و میتواند به عنوان منبع غنی از اندروژن ها و فاکتورهای رشد کاندید مناسب در مطالعات ترمیمی بالینی پیشنهاد شود.
سیدمسعود حسینی موسوی، سیدمهدی امینی نسب، رضا کریمپور، مونا عبادی،
دوره 3، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده
این مطالعه حاصل مجموعۀ پژوهشهای انجام شده طی سال های 1388 تا 1391 بر روی پرندگان جوجهآور منطقۀ حفاظت شدۀ دز است. روش انجام مطالعه، بازدیدهای میدانی با فواصل زمانی دو تا چهار روز بوده است. در مدت مطالعه پنج گونۀ جوجهآور بومی، شامل بلبلخرما (Pycnonotus leucotis)، لیکو (Turdoides caudatus)، یاکریم (Streptopelia decaocto)، قمری معمولی (Streptopelia senegalensis) و سبزقبا (Coracias garrulous ) و هفت گونۀ جوجهآور مهاجر، شامل میوهخور (Hypocolius ampelinus)، سنگ چشمخاکستری (Lanius excubitor)، سلیم طوقی کوچک (Charadrius dubius)، دیدومک (Vanellus indicus)، باقرقره شکم سفید (Pterocles alchata)، چلچلۀ رودخانه های ( Riparia riparia) و زنبورخور گلوخرمایی (Merops persicus) مشاهده شد. از میان گونه هایجوجهآور، یاکریم طولانی ترین دورۀ جوجهآوری را به خود اختصاص داد و از اسفند تا مرداد همچنان تخمگذاری میکرد. لیکو با 53 آشیانه در طول دورۀ بررسی معمولترین گونۀ جوجهآور در بخش خشکی زیستگاه دز بوده است. پرندگان خشکیزی جوجهآور منطقه، زیستگاههای با گونۀ رمیلک Ziziphus nummularia را برای جوجهآوری ترجیح داده بودند. چلچلۀ رودخانهای نیز با بیش از 300 آشیانه، معمول ترین گونه در بخش زیستگاه آبی بوده و دیوارههای عمودی حاشیۀ رودخانه را برای آشیانه سازی انتخاب کردهاند. مهمترین عامل تهدیدکنندۀ جوجهآوری پرندگان در منطقه، تخریب زیستگاه بوده است.
ایلناز ابوالحسنی، جواد بهارآرا، ناصر مهدوی شهری، الهه امینی،
دوره 7، شماره 1 - ( 1-1399 )
چکیده
در طب سنتی عصاره های گیاهان دربردارنده پلی ساکارید به طور وسیعی برای درمان زخم پوستی به کار می رود. ستاره شکننده به عنوان یک موجود دریایی دارای ترکیبات فعال زیستی است که به آن قدرت بازسازی بازوهای آسیب دیده را می دهد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر پلی ساکارید استخراج شده از ستاره شکننده خلیج فارس (Ophiocoma erinaceus) در ترمیم زخم پوستی موش صحرایی نر نژاد ويستار است. در این پژوهش تجربی، 60 سر موش صحرایی نر به طور تصادفی به 5 گروه شاهد، شاهدمثبت (تیمار با عسل)، گروه تجربی1 تا 3 به ترتیب از راست به چپ تحت تیمار با دوز 12/5، 25 و 37/5 میلی گرم/کیلوگرم وزن بدن پلی ساکارید ستاره شکننده تقسیم شدند. زخم در بخش پشتی بدن ایجاد شد و موش ها تحت تیمار موضعی قرار گرفتند. در روزهای 3، 7، 10 و 14 از زخم های در حال ترمیم نمونه برداری شد و پس از رنگ آمیزی توسط میکروسکوپ نوری ارزیابی شد. سپس، داده های کمی توسط نرم افزار SPSS ، آزمون آماری آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شدند. نتایج میکروسکوپی نشان داد که در زخم های تیمار شده با دوز 37/5 پلی ساکارید مشابه با گروه شاهد مثبت بازسازی اپیتلیوم، رگزایی و کاهش تعداد سلول های التهابی سریع تر ازگروه شاهد بود. بیشترین ضخامت اپیتلیوم در روز 7 و کمترین تعداد سلولهای التهابی در روز 14 در گروه تجربی 3 و شاهد مثبت نسبت به گروه شاهد مشاهده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که پلی ساکارید ستاره شکننده باعث تسریع روند ترمیم زخم می شود که می تواند به عنوان یک ترکیب طبیعی در تکوین داروهای ترمیم دهنده زخم پوستی پیشنهاد شود.
علیرضا امینی حاجی آبادی، اصغر مصلح آرانی، سمیه قاسمی، محمد هادی راد، شیما شهبازی، حسن اعتصامی،
دوره 8، شماره 2 - ( 4-1400 )
چکیده
تنش شوری، امروزه یکی از مهمترین چالشها در تولید گندم است. باکتریهای ریزوسفری جداسازی شده از گیاهان شورپسند با سازوکارهای مستقیم و غیرمستقیم موجب افزایش بردباری گیاهان زراعی به شوری میگردند. در این مطالعه، صفات محرک رشد گیاه سویههای باکتریایی مقاوم به شوری (Bacillus safensis، Bacillus pumilus و Zhihengliuella halotolerans) جداسازی شده از ریزوسفر گیاهان مرتعی آتریپلکس، اشنان، گز و سنبله نمکی تعیین و تاثیر آنها بر برخی صفات رویشی و محتوای یونی گندم آبیاری شده با آب شور (آب آبیاری با شوری 2/0 دسیزیمنس بر متر به عنوان شاهد، 4، 8 و 16 دسی زیمنس بر متر) اندازهگیری شد. هر سه سویه باکتری قادر به تولید اکسین، سیانید هیدروژن، سیدروفور و ACC دآمیناز و انحلال فسفات بودند. افزایش سطوح شوری باعث افزایش غلظت سدیم و کاهش غلظت پتاسیم، کلسیم و فسفر در برگ گندم و نیز کاهش طول ساقه، وزن خشک بخش هوایی و ریشه، نسبت وزن خشک ریشه به اندام هوایی و بیوماس کل نسبت به شاهد گردید. در تیمارهای تحت تنش شوری تلقیح شده با باکتری، کاهش غلظت سدیم تا 7/17 درصد و افزایش غلظت پتاسیم، کلسیم، فسفر و نسبت پتاسیم به سدیم به ترتیب تا 33، 7/25، 4/200 و 41 درصد نسبت به شاهد اندازهگیری شد که کارآمدترین باکتری در این زمینه Z. halotolerans بود. باکتریها همچنین باعث افزایش طول ساقه، وزن خشک بخش هوایی، وزن خشک ریشه، نسبت وزن خشک ریشه به وزن خشک بخش هوایی و بیوماس کل به ترتیب تا 17، 6/58، 137، 88 و 66 درصد شدند که در این زمینه باکتری B. safensis از بیشترین تاثیر برخوردار بود. نتایج این مطالعه نشان داد که باکتریهای محرک رشد گیاهان مرتعی شورپسند میتوانند در بهبود شاخصهای رشد گندم در شرایط شوری نقش داشته باشند. این نتایج همچنین نشان داد که ریزوسفر گیاهان مرتعی شورپسند میتواند منبع مناسبی برای جداسازی باکتریهای مقاوم به شوری جهت بهبود مقاومت گندم به شوری باشد.