3 نتیجه برای بخشی
ریحانه سریری، عادله رئوفی ماسوله، غلامرضا بخشی خانیکی،
دوره 2، شماره 4 - ( 10-1394 )
چکیده
هدف این تحقیق بررسی چگونگی ایجاد پروتئین ضدیخ (AFP)، تغییرات فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، آسکوربات پراکسیداز و کاتالاز در تیمارهای دمایی (20، صفر، 2-، 5- و8-) و مقدار پراکسیداسیون لیپیدی در برگ های چای شمال ایران است. گیاهچه های هشت تا ده برگی چای با مقاومت سرمایی متوسط از چند مزرعه چای لاهیجان تهیه شدند و در گلدان های حاوی ماسه و پرلیت ضد عفونی و به نسبت 1: 4 کاشته شدند. سپس حدود ده روز در اتاق رشد آزمایشگاه در 20 درجه سانتی گراد، رطوبت نسبی 75 درصد و طول روز 16 ساعت با شدت نوری برابر حدود 1600 لوکس نگهداری شدند. از محلول هوگلند، برای آبیاری و تغذیه گیاهچه ها و از کود آهن (نیمگرم در لیتر) به شکل اسپری استفاده شد. تنش سرمایی به تدریج و طی برنامه مشخص دماهای صفر، 2- و 5- و 8- درجۀ سانتی گراد اعمال شد و گیاهچه ها برای مراحل بعدی مهیا شدند. سپس بررسی ایجاد پروتئین ضدیخ و تعیین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان براساس روش های مربوط انجام گرفت. نتایج نشان داد که در اثر اعمال دماهای زیر صفر پروتئین ضدیخ با وزن مولکولی حدود 20 کیلو دالتون در برگ های چای شمال کشور برای مقابله با استرس ناشی از یخ زدگی تولید شد. همچنین با کاهش دما فعالیت آنزیمهای SOD، APX و CAT در برگ چای افزایش یافت. فعالیت SOD تا دمای 8- درجۀ سانتی گراد افزایش داشتند درحالیکه فعالیت APX و CAT تا دمای 5- درجه سانتی گراد افزایش یافت. ازطرفی، مقدار مالون دی آلدئید MDA، فاکتور نشان دهندۀ میزان پراکسیداسیون لیپیدی، افزایشی اندک در اثر کاهش دما نشان داد. براساس نتایج مزبور میتوان جمع بندی کرد که برگ های همیشه سبز گیاه چای با ایجاد پروتئین ضدیخ خاص و افزایش فعالیتهای آنتی اکسیدانی تنش های سرمایی را به خوبی تحمل میکند.
بهنام حمزۀ، مریم نوبخت، یونس عصری، غلامرضا بخشی خانیکی،
دوره 4، شماره 4 - ( 10-1396 )
چکیده
سردۀ زالزالک (L. Crataegus) پراکنش وسيعی در ايران دارد. افراد گونۀ .Crataegus meyeri Pojark در مناطق مختلف تفاوت های ریخت شناختی زيادی را نشان میدهند. اين مقاله اثر برخی عوامل اقليمی را بر صفات ریختی این گونه تحت مطالعه قرار ميدهد. 75 نمونۀ هرباریومی جمع آوری شده از نه اسـتان کشور، درقالب دو دسته صفات کمی و کيفی اندازه گيری شدند. تجزیه و تحلیل آماری داده های اقلیمی و صفات ریخت شناختی نشان داد که باد و دما بیشترین اثر را بر تنوع صفات ریختی شامل پهنک برگ شاخههای کوتاه و شاخه های گل دهنده، پوشش کرکی سطح میوه و شکل قاعدۀ میوه داشته اند. رطوبت نسبی نیز با شکل قاعدۀ میوه ارتباط داشته است. صفات کمی مربوط به پهنک برگ شاخه های کوتاه و گل دهنده بیشترین همبستگی و پهنک برگ شاخه های طویل کمترین همبستگی آماری با داده های اقلیمی نشان دادهاند.
ابراهیم شیرین پور، مریم نصر اصفهانی، داود بخشی،
دوره 7، شماره 2 - ( 4-1399 )
چکیده
فسفر یکی از عناصر ضروری برای رشد و تولید محصول در گیاهان است. از آنجایی که خاک های کشاورزی ایران غالبا آهکی و محتوی فسفات قابل دسترس در این خاک ها بسیار پایین است، کمبود فسفات به عنوان یک محدودکننده عمده غذایی شناخته شده است و به کارگیری کودهای فسفاته برای تولید محصول مناسب ضروری است. به علاوه، به کارگیری کود فسفاته باعث آلودگی منابع آبی و خاک می شود، بنابراین، باید استراتژی هایی به کار برد که استفاده از کودهای فسفاته کاهش داده شود. شناسایی ژنوتیپ های متحملتر به کمبود فسفات در خاک، یک استراتژی ارزان قیمت برای ترویج کشاورزی پایدار در خاک های کم حاصلخیز است. در این مطالعه، پاسخ های ریخت شناسی و بیوشیمیایی پنج رقم زراعی لوبیا چیتی (تلاش، محلی خمین، صدری، کوشا و لاین Ks21191) به دو سطح واجد فسفات کافی و کمبود فسفات تحت بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که وزن تر و خشک و طول اندام های هوایی در ارقام لوبیای تحت شرایط کمبود فسفات به میزان قابل ملاحظه ای از میزان آنها در شاهد پایین تر بود. در حالی که طول ریشه در ارقام تحت کمبود فسفات از شاهد بیشتر بود. در شرایط کمبود فسفات، کمترین و بیشترین میزان فسفر کل به ترتیب در رقم محلی خمین و تلاش مشاهده شد. تحت شرایط کمبود فسفات، فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و پراکسیداز در ریشه و کاتالاز در برگ به میزان قابل ملاحظه ای افزایش نشان داد. در مجموع، رقم های محلی خمین و تلاش به ترتیب بیشترین و کمترین تحمل به شرایط کمبود فسفات را نشان دادند.