جستجو در مقالات منتشر شده


5 نتیجه برای نقی نژاد

نرگس واصفی، شهریار سعیدی مهرورز، علیرضا نقی نژاد، مکرّم روانبخش،
دوره 3، شماره 3 - ( 9-1395 )
چکیده

این تحقیق در بخش سواحل ماسه ­ای پارک ملی بوجاق با مساحت 3477 هکتار انجام شد. هدف این مطالعه بررسی تنوع گونه ­ای، تعیین گروه­ های گیاهی و بررسی تأثیر متغیرهای محیطی و گونهز­ای بر وجود و یا عدم وجود گونه­زها و اجتماع آنها است. به ­این­ منظور، 52 قطعۀ نمونه در طول شش ترانسکت در منطقه استقرار یافت. در داخل قطعات نمونه نوع گونه، ضریب فراوانی- چیرگی گونه­ ها با استفاده از معیار براون- بلانکه تعیین و فرم رویشی گونه­ ها براساس سیستم رانکیه مشخص شد. از روش­ های تحلیل دو طرفۀ گونه­ های شاخص اصلاح­ شده برای تعیین گروه­ های گیاهی و تحلیل تطبیقی متعارف برای تعیین عوامل مؤثر بر گروه­ های گیاهی استفاده شد. نتایج نشان داد که چهار گروه گیاهی در منطقه حضور دارند: گروه اول Convolvulus persicus-Crepis foetida subsp. foetida، گروه دومArgusia sibirica ، گروه سوم Eryngium caucasicum-Juncus acutus و گروه چهارم Rubus sanctus. گروه اول و دوم دارای درصد بیشتری از گیاهان تروفیت­ اند و در مناطقی که خاک آن دارای درصد ماسۀ بیشتری است، گسترش پیدا کرده­ اند. گیاهان گروه سه و چهار در مناطقی با ماسه­ های تثبیت­ شده و دارای درصد لای بیشتر گسترش داشتند. نتایج تحلیل تطبیقی متعارف نشان داد که متغیرهای خاک (بافت، کربن آلی، سدیم، پتاسیم، ازت، کلسیم، منیزیم) ارتباط معنزی­داری با گروه ­های گیاهی تحت مطالعه دارد. در بین گروه­ های گیاهی درصد ماسه و لای، غنای گونه ­ای و نیز شکل­ های زیستی تروفیت و ژئوفیت روابط معنی ­داری را نشان می­ دهند. بنابراین می­ توان نتیجه گرفت که این عوامل در تفکیک و پراکنش گروه­ های گیاهی مؤثر هستند.


رقیه اکبری، منیژه پاکروان، علیرضا نقی نژاد،
دوره 4، شماره 1 - ( 3-1396 )
چکیده

گونه­ های بخشه Batrachium در ایران با استفاده از خصوصیات ریخت ­شناسی و ریز ریخت ­شناسی بررسی شده اند. بررسی خصوصیات ریخت­ شناسی و ریزریخت­ شناسی برگ­ ها، گلبرگ و میوه همراه با خصوصیات دانه ­های گرده در چهارگونه از این سرده شامل R. rionii، R. sphaerospermus ،R. trichophyllum و R. peltatus است. دانه ­های گرده با استفاده از SEM و  LEM تحت بررسی قرار گرفتند. هفت خصوصیت ریخت­ شناسی با استفاده از روش­های آماری و  نرم­ افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفته اند. دانه­ های گرده در گونه های تحت بررسی دارای گرده­ های سه­شیاری بوده و شکل آن بین گونه­ های مختلف، متفاوت بود. آرایش و تزئین اِگزین (لایۀ بیرونی گرده) به­ صورت خارهای ریز بوده و این امر بین چهارگونه مشترک است. نتایج بررسی­ های آماری مستقل بودن R. sphaerospermus را مورد تأیید قرار داد و شباهت آن با R. peltatus را نیز مشخص کرد. همچنین تنوع درون­گونه­ ای R. trichophyllum در نتایج آماری تأیید شده است.


حمید قلی زاده، شهریار سعیدی مهرورز، علیرضا نقی نژاد،
دوره 4، شماره 3 - ( 9-1396 )
چکیده

جنگل ­های هیرکانی در شمال ایران دارای عناصر درختی و درختچه­ ای مهم اروپا- سیبریایی و جوامع جنگلی کمیابی است که در این میان جوامع راش سطح وسیعی از جنگل­ های کوهستانی را از غرب تا شرق (گرگان) هیرکانی به خود اختصاص داده­ است. به ­منظور شناخت ویژگی­ های فلوریستیک و عوامل مؤثر بر غنای گونه ­ای در توده­ه ای خالص راش در شرق گیلان، تعداد 54 پلات با روش سیستماتیک- تصادفی برداشت شد. در مجموع، 111 گونه گیاهی متعلق به 84 سرده و 44 تیره شناسایی شد که تیره Orchidaceae با 9 گونه و سرده Carex با 6 گونه به ترتیب بزرگ­ترین تیره و سرده محسوب می­ شوند. بالاترین فراوانی در بین گونه ­ها مربوط به Galium odoratum است که یکی از گونه­ های علفی تشکیل دهنده جوامع راش در مناطق مختلف جنگل­ های هیرکانی است. به دلیل جنگلی و کوهستانی بودن مناطق مطالعه شده، همی­کریپتوفایت­ ها و ژئوفایت­ ها به ترتیب شکل­ های زیستی غالب در این مناطق هستند و عناصر اروپا- سیبری با 30.6 درصد بیشترین فراوانی را از دیدگاه کورولوژی دارند. همچنین، اندازه خرد زیستگاه و درصد تاج پوشش درختی با ایجاد شرایط اکولوژیک متنوع در پلات­ ها مانند حفظ رطوبت خاک و تغییر در میزان نور وارد شده به درون پلات­ ها از مهم­ ترین عوامل تأثیرگذار بر غنای گونه ­ای این مناطق هستند.
صدیقه کلیج، ژیلا محمدجانی، علیرضا نقی نژاد،
دوره 4، شماره 4 - ( 10-1396 )
چکیده

انگور وحشیVitis vinifera subsp. sylvestris  ازجمله آرایه­ های گیاهی نادر در اروپا و ایران محسوب می­شود که زیستگاه آن در مواجهه با عوامل تهدید، به شدت محدود شده است. زیرگونۀ مزبور (V. v. subsp. vinifera) از سه منطقه مختلف در استان مازندران شامل نواحی ساحلی میانکاله بهشهر، کوهپایه­ های آمل و مناطق جنگلی حاشیه­ ای حسن آباد چالوس و و زیر گونه زراعی از بابلسر جمع ­آوری شد. 41 صفت آناتومیکی برگ و دمبرگ به همراه عوامل مهم اکولوژیکی چون خاک و اقلیم تحت مطالعه قرار گرفت. صفات آناتومیکی پهنک و دمبرگ در تفکیک زیرگونۀ وحشی از زیرگونۀ زراعی تأثیر داشت. تمامی فاکتورهای خاکی، اقلیمی و توپوگرافیک بویژه ارتفاع و میزان بارش سالیانه بین چهار ایستگاه تحت مطالعه از اختلاف معنی­داری برخوردار بودند. میانگین دمای گرمترین ماه سال و درصد رس و آهک خاک بیشترین همبستگی را با ویژگی­ های آناتومیکی داشتند. با توجه به نتایج به­ دست­ آمده، صفات کمی آناتوميکي در جداسازي زیرگونه­ های وحشی و زراعی انگور و همچنین بین جمعیت­ های زیرگونۀ وحشی نقش داشته است. تغییرات کمی آناتومیکی در این جمعیت­ ها به نوعی بازتابی از شرایط اقلیمی و ادافیکی مختلف حاکم بر زیستگاه­ های آنها است.
 

 
لیلا ممی زاده، علیرضا نقی نژاد،
دوره 5، شماره 3 - ( 9-1397 )
چکیده

در طول مطالعات فلوریستیک و پوشش گیاهی در بخش­های مختلف منطقه هیرکانی (خزری) شمال ایران، گونه Lepidium virginicum (تیره کلمیان) برای اولین بار از ایران گزارش می­گردد. علاوه بر نقشه پراکنش گونه در ایران، کلید شناسایی برای نه گونه یک­ساله یا دوساله از سرده Lepidium از ایران ارائه می گردد.
 

 

صفحه 1 از 1     

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.




کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته های نوین در علوم زیستی است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Nova Biologica Reperta

Designed & Developed by : Yektaweb