جستجو در مقالات منتشر شده


3 نتیجه برای تزئینات

سوده سیادتی، شهریار سعیدی مهرورز، یاسمن سلمکی،
دوره 6، شماره 3 - ( 7-1398 )
چکیده

فندقچه ­های 20 آرایه از طایفه فراسیونی ­ها توسط میکروسکوپ الکترونی نگاره مورد بررسی قرار گرفتند و توضیحات مفصلی از ویژگی­ های ریزریخت­ شناسی آنها برای تمامی گونه­ های مورد مطالعه ارائه شده است. فندقچه ­های مطالعه شده در اندازه، شکل، رنگ و تزئینات سطحی تنوع خوبی نشان می­ دهند. شکل فندقچه در اغلب گونه ­های مورد بررسی تخم ­مرغی است، همچنین اشکال گرد، تخم مرغی پهن، بیضوی، سرنیزه­ای، مثلثی و مستطیلی را در تعداد کمی از گونه­ ها می­ توان یافت. شش نوع اصلی الگوی تزئینات سطحی برای فندقچه ­ها قابل تشخیص است که شامل: شبکه ­ای، لانک‌دار، نردبانی، جویده، تاول­دار و پشته ­پشته­ ای-ریزدانه­ ای است. رایج ­ترین نوع تزئینات سطحی فندقچه در بین گونه­ های مورد مطالعه نوع شبکه ­ای است، اما تنوع در اندازه و شکل سلول­ های تشکیل دهنده آن­ها صفات تشخیصی مفیدی را نیز فراهم می ­کند. تحقیقات ما نشان می ­دهد که نوع تزئینات در تحدید و تعریف آرایه ­ها در سطح گونه ­ای در بین گونه ­های Marrubium و خویشاوندان آن مفید است.
 

 
فاطمه دائمی، فریده عطار، اصغر زمانی، مهرشید ریاحی،
دوره 7، شماره 4 - ( 12-1399 )
چکیده

در مطالعه حاضر، تزئینات سطح دانه در 31 گونه (شامل 34 جمعیت) و تزئینات سطح کپسول در پنج گونه از سرده Scrophularia  پراکنده در ایران، با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM)، مورد بررسی قرار گرفت. سطح دانه در تمام نمونه­های مورد مطالعه، به صورت مشبّک و دارای تزئینات داخلی نردبانی­شکل است. با این حال، به واسطه وجود تنوّع در جزئیات مربوط به شکل کلی و الگوی دیواره سلول­های اپیدرمی، تزئینات موجود در سطح دانه به چهار الگوی متفاوت قابل تقسیم­بندی است: (1) سلول­های اپیدرمی با شکل کاملاً نامنظم؛ (2) سلول­های اپیدرمی با شکل نامشخص، به طوری که فاصله سلول­ها قابل تشخیص نیست؛ (3) سلول­های چندوجهی مشبّک دارای دیواره­های مشخص که به صورت موّاج یا وزیکولی نیست. این الگو خود به دو زیرگروه شامل سلول­های باریک طویل و سلول­های پهن تقسیم می­شود؛ (4) سلول­های چندوجهی مشبّک دارای دیواره­های موّاج و گاهی وزیکولی که به دو گروه دارای سلول­های باریک طویل و سلول­های پهن تقسیم می­شود. همچنین سطح دانه در نمونه­ها می­تواند دارا یا فاقد حجره­ها و دیواره­های مشخص باشد. به علاوه، تنوّع قابل توجهی در ابعاد، شکل و رنگ دانه‌ها حتّی در یک نمونه مشاهده شد. بررسی­های انجام گرفته بر روی تزئینات سطح دانه حاکی از آن است که اطلاعات به دست آمده از این صفت، کاربرد قابل توجهی در تقسیم­بندی گونه‌های Scrophularia ندارد.
 
.
اصغر زمانی،
دوره 9، شماره 3 - ( 9-1401 )
چکیده

در این پژوهش، برای اولین بار به بررسی صفات ریزریخت‌شناسی سطح بذر در 15 آرایه، متشکل از 22 نمونه از سرده گلابی (Pyrus L.) با استفاده از میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM) و میکروسکوپ دیجیتالی DinoLite (DM) در ایران پرداخته شده است. به منظور ارزیابی اثرات احتمالی فاکتورهای اکولوژیکی، نمونه‌های بذر متعددی از برخی از گونه‌های پرپراکنش مورد مطالعه قرار گرفت. پس از جمع‌آوری نمونه‌های مختلف گلابی از نقاط مختلف پراکنش آنها در یک بازه زمانی حدوداً 10 ساله، شناسایی آنها با استفاده از ابزارهای مختلف گیاه‌شناسی، بخصوص نمونه‌های تیپ و منابع گیاه‌شناسی انجام گرفت. سپس با مشاهده سطح بذرها، صفات کیفی (مثل شکل و تزئینات سطح بذر شامل انواع لان‌دار، مشبک، منفذدار، برجسته، مخطط و موّاج) و کمّی (مثل ابعاد بذر، ابعاد سلول‌های سطح بذر و ضخامت دیواره‌های بین سلول‌ها) مختلفی مشخص و مورد ارزیابی قرار گرفتند. تحلیل آماری داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS انجام گرفت. نتایج به دست آمده از این مطالعات حاکی از تنوع بالای صفات سطح بذر حتی در بین افراد یک گونه است. این نتیجه‌گیری مشابه بسیاری از نتایج به دست آمده با راهکارهای متفاوت، مؤید پیچیدگی آرایه‌شناختی این سرده است. با این حال، برخی صفات توصیفی مثل شکل، ابعاد، نوع تزئینات سطح بذر، ابعاد سلول‌های سطح بذر و ضخامت دیواره بین سلول‌های سطحی، برای اولین بار برای این سرده گزارش می‌شود.

 

صفحه 1 از 1     

Creative Commons Licence
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.




کلیه حقوق این وب سایت متعلق به یافته های نوین در علوم زیستی است.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2015 All Rights Reserved | Nova Biologica Reperta

Designed & Developed by : Yektaweb