دوره 12، شماره 3 - ( دوره دوازدهم، شماره سوم 1397 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 100-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghvaei D, Jahangiri M M, Bayat M. Comparison Personality, Spiritual Intelligence and Death Anxiety between People with Organ Donate Card and People without Donate Card. Journal title 2018; 12 (3) :82-100
URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-3169-fa.html
تقوایی داود، جهانگیری محمد مهدی، بیات مهسا. مقایسه ویژگی های شخصیتی، هوش معنوی و اضطراب مرگ در افراد دارای کارت اهدای عضو و افراد فاقد کارت اهدای عضو . عنوان نشریه. 1397; 12 (3) :82-100

URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-3169-fa.html

1- گروه روانشناسی،دانشکده روانشناسی،دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک،اراک،ایران.
2- گروه روانشناسی،دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی،دانشگاه آزاد اسلامیواحد محلات،محلات،ایران. ، Jahangiri.mehdi@yahoo.com
3- کارشناس ارشد روانشناسی بالینی،گروه روانشناسی،واحد اراک،دانشگاه آزاد اسلامی،اراک،ایران.
اهدای عضو، دادن یک عضو به شخصی دیگر است که نیاز به پیوند دارد. هدف از پژوهش حاضر، مقایسه‌ی ویژگی‌های شخصیتی، هوش معنوی و اضطراب مرگ در افراد دارای کارت اهدای عضو و افراد بدون کارت اهدای عضو بود. طرح پژوهش علّی‌مقایسه‌ای بود. با بهره‌گیری از روش نمونه‌گیری گلوله‌برفی، تعداد 148 نفر از افراد دارای کارت اهدای عضو، به‌عنوان گروه ملاک، با استفاده از روش نمونه‌گیری در دسترس و تعداد 150 نفر به‌عنوان گروه همتا با توجه ملاک‌های پژوهش انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش‌نامه‌های پنج‌عاملی شخصیت نئو، هوش معنوی کینگ و اضطراب مرگ تمپلر استفاده شد. داده‌های پژوهش با آزمون‌های آماری تی مستقل و تحلیل واریانس چندمتغیره و رگرسیون لجستیک واکاوی شد. نتایج نشان داد بین دو گروه در ویژگی‌های شخصیتی، هوش معنوی و اضطراب مرگ تفاوت معناداری وجود دارد. از بین مؤلفه‌های ویژگی شخصیتی، افراد دارای کارت اهدای عضو در مؤلفه‌ی توافق‌پذیری نمره‌ی بالاتری به دست آوردند؛ همچنین، در مقیاس هوش معنوی نیز افراد دارای کارت اهدای عضو نمرات بیشتری را کسب کردند. افراد فاقد کارت اهدای عضو، نمرات بالاتری را در اضطراب مرگ کسب نمودند. با توجه به یافته‌های پژوهش و با آگاهی از عوامل روان‌شناختی، نه‌تنها می‌توان گام‌های مؤثری در خصوص افزایش و تداوم تمایل افراد برای ثبت‌نام و دریافت کارت اهدای عضو برداشت، بلکه می‌توان از تقاضاهای انصراف و عودت این کارت‌ها نیز کاست.

دریافت: 1397/2/23 | پذیرش: 1397/9/28 | انتشار: 1397/9/28

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی می باشد.