دوره 13، شماره 1 - ( شماره سیزدهم، دوره اول 1398 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 98-81 | برگشت به فهرست نسخه ها

Vakili Heris S, Livarjani S, Moheb N. The transdiagnostic model of depression and anxiety among nonclinical population: The mediating role of Overcontrolling. Journal title 2019; 13 (1) :81-98
URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-3443-fa.html
وکیلی هریس شهرام، لیوارجانی شعله، محب نعیمه. مدل فراتشخیصی اضطراب و افسردگی در جمعیت غیربالینی: نقش میانجی بیش‌کنترل‌گری. عنوان نشریه. 1398; 13 (1) :81-98

URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-3443-fa.html

1- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز ، vakili@ut.ac.ir
2- گروه روانشناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تبریز
هدف  این پژوهش بررسی مدلی فراتشخیصی برای تبیین همبودی اضطراب و افسردگی براساس نقش بیش‌کنترل‌گری، حساسیت به پاداش و حساسیت به تهدید بود. شرکت‌کنندگان 586 دانشجوی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، دانشگاه تبریز و دانشگاه شهید مدنی آذربایجان در ایران بودند. داده‌ها با استفاده از مقیاس افسردگی اضطراب تنیدگی، پرسشنامه پذیرش و عمل نسخه دوم، مقیاس بازداری و فعال‌سازی رفتاری، مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی، پرسشنامه دوسوگرایی در ابراز هیجان و مقیاس کمال‌گرایی چندبعدی فراست جمع‌آوری شد. برازش مدل پیشنهادی با استفاده از روش تحلیل معادلات ساختاری بررسی شد. براساس این مدل، حساسیت به پاداش با میانجی‌گری بیش‌کنترل‌گری بر اضطراب و افسردگی به ترتیب با ضرایب استاندارد   29 /0 -  و 36 /0 - اثر می‌گذارد. همچنین حساسیت به تهدید با ضرایب استاندارد 31 /0 ، و 39 /0 به ترتیب بر اضطراب و افسردگی با میانجی‌گری بیش‌کنترل‌گری اثر دارد. یافته‌های این پژوهش چهارچوب مناسبی را برای تبیین اضطراب و افسردگی ارائه می دهند. حساسیت به پاداش پایین و حساسیت به تهدید بالا از طریق سازه بیش‌کنترل‌گری، همبودی اضطراب و افسردگی را پیش‌بینی می‌کنند. این یافته‌ها می‌تواند برای فهم علت‌شناسی اختلالات هیجانی همبود، توسعه مداخلات درمانی و پیشگیری از اختلالات هیجانی همبود، مفید باشند.
دریافت: 1398/2/22 | پذیرش: 1398/4/5 | انتشار: 1398/4/5

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی می باشد.