دوره 16، شماره 1 - ( دوره شانزده، شماره اول، بهار 1401 )                   جلد 16 شماره 1 صفحات 30-16 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ahmadi E. Meditation and Mindfulness: Reducing the Immediate and Delayed Defenses against the Thought of Death. Journal title 2022; 16 (1) :16-30
URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-3955-fa.html
احمدی ابراهیم. مراقبه و ذهن آگاهی: کاهش دفاع های آنی و درنگیده در برابر اندیشۀ مرگ. عنوان نشریه. 1401; 16 (1) :16-30

URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-3955-fa.html

گروه روان شناسی، واحد بویین زهرا، دانشگاه آزاد اسلامی، بویین زهرا، ایران ، eahmadi1356@gmail.com
چکیده:   (1927 مشاهده)
پژوهش ها همبستگی منفی ذهن آگاهی با واکنش های دفاعی به یادآوری/اندیشۀ مرگ را نشان داده اند و هدف پژوهش کنونی این بود که با روش آزمایشی، اثر مراقبه و ذهن آگاهی بر این واکنش ها را روشن کند. فراخوان شرکت در پژوهش به 30 هزار مشترک همراه اول و ایرانسل شهر تهران پیامک شد و با روش دسترس، 127 نفر از آنها (53 مرد) با میانگین سنی 37 سال برای شرکت در این پژوهش گزینش و به گونۀ تصادفی به چهار گروه مراقبه-اندیشۀ مرگ، مراقبه-بدون اندیشۀ مرگ، بدون مراقبه-اندیشۀ مرگ، و بدون مراقبه-بدون اندیشۀ مرگ گمارده شدند. پس از آموزش مراقبۀ تنفس ذهن آگاهانۀ بودایی و اندازه گیری ذهن آگاهی با مقیاس ذهن آگاهی تورونتو، اندیشۀ مرگ با روش بورک و همکاران (2010) در آزمودنی ها به وجود آمد و آنگاه فرونشانی اندیشۀ مرگ به عنوان یک دفاع آنی با روش آرنت و همکاران (1997) یک بار پس از به وجود آوردن اندیشۀ مرگ و یک بار پس از یک درنگ، و دفاع از جهان بینی خویش به عنوان یک دفاع درنگیده با روش گرینبرگ و همکاران (1990) پس از یک درنگ اندازه گیری شد. تحلیل های واریانس نشان دادند که مراقبه، ذهن-آگاهی را افزایش داده و توانسته است از اثر اندیشۀ مرگ بر فرونشانی اندیشۀ مرگ و دفاع از جهان بینی خویش جلوگیری کند. پس مراقبه می تواند با افزایش ذهن آگاهی، واکنش های دفاعی به اندیشه و اضطراب مرگ، که اثرهای زیان بار این واکنش ها برای فرد و جامعه ثابت شده است، را کاهش دهد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی
دریافت: 1399/12/5 | پذیرش: 1401/4/27 | انتشار: 1401/5/27

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی می باشد.