دوره 19، شماره 1 - ( دوره نوزدهم ، شماره اول، بهار 1402 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 90-76 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SHAHED.REC.1402.018

Chamikarpour M, Yaghubi H, Sanati M, Dolatshahee B, Farahani H. Gender Role Conflict, Psychological Distress and Help Seeking Attitudes among Iranian Men. Journal title 2023; 19 (1) :76-90
URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-4324-fa.html
چمی کارپور مهدی، یعقوبی حمید، صنعتی محمد، دولتشاهی بهروز، فراهانی حجت الله. رابطۀ تعارض نقش جنسیتی با آشفتگی روانشناختی و نگرش به کمک‌طلبی در مردان ایرانی. عنوان نشریه. 1402; 19 (1) :76-90

URL: http://rph.khu.ac.ir/article-1-4324-fa.html

1- دانشگاه شاهد
2- دانشگاه شاهد ، Yaghubi@shahed.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- دانشگاه علوم توانبخشی و سلامت اجتماعی
5- دانشگاه تربیت مدرس
هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطۀ تعارض نقش جنسیتی با شدت علائم و نشانه­های اختلالات روانی و نگرش به دریافت خدمات روانشناسی و مشاوره در مردان ایرانی بود. تعداد 302 نفر از مردان دانشجوی سه دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی پرسشنامه­ای شامل ویژگی­های جمعیت­شناختی، مقیاس تعارض نقش جنسیتی (اُ. نیل و همکاران، 1986پرسشنامۀ مختصر نشانه­ها (دراگوتیس و همکاران، 1983) و فرم کوتاه مقیاس نگرش نسبت به دریافت خدمات روانشناختی (فیشر و همکاران، 1995) را تکمیل نمودند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندمتغیره همزمان نشان داد که آشفتگی روانشناختی بیشترین رابطۀ مثبت را به­ترتیب با عامل­های "تعارض کار-خانواده"، "هیجان­پذیری محدود" و "موفقیت، قدرت، رقابت" داشت، و نگرش به کمک­طلبی نیز بیشترین رابطۀ منفی را به­ترتیب با عامل­های "هیجان­پذیری محدود" و "موفقیت، قدرت، رقابت" دارد. همچنین مدل ساختاری پیشنهادی مطالعۀ حاضر پیرامون تأثیرات تعارض نقش جنسیتی مردانه بر آشفتگی روانشناختی از دو مسیر مستقیم و غیرمستقیم (از خلال اثر منفی بر نگرش کمک­طلبی) از برازش مناسبی برخوردار بود. یافته­های پژوهش حاکی از آن هستند که عامل­های تعارض نقش جنسیتی می­توانند به طور معناداری هم شدت بالاتر آشفتگی روانشناختی و هم نگرش منفی­تر مردان به کمک­طلبی را پیش­بینی کنند. همچنین به نظر می­رسد که تعارض نقش جنسیتی مردانه از خلال اثر منفی بر نگرش کمک­طلبی، بر شدت آشفتگی روانی می­افزاید.
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: روانشناسی بالینی
دریافت: 1401/4/1 | پذیرش: 1401/6/29 | انتشار: 1401/12/25

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی می باشد.