دوره 3، شماره 7 - ( 3-1393 )                   جلد 3 شماره 7 صفحات 122-107 | برگشت به فهرست نسخه ها

Azizpuor F, Afrakhteh H, Shamaniyan M. Spatial analysis of quality of life in rural settlements: Ghorogh district of Gorgan County. SPACE ECONOMY & RURAL DEVELOPMENT 2014; 3 (7) :107-122
URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-1955-fa.html
عزیزپور فرهاد، افراخته حسن، شامانیان مریم. تحلیل فضایی کیفیت زندگی در سکونتگاه‌های روستایی مورد: دهستان قرق شهرستان گرگان. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1393; 3 (7) :107-122

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-1955-fa.html

1- استادیار گروه جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی ،دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی ، fazizpor@yahoo.com
2- استاد گروه جغرافیا و برنامه ریزی روستایی و عضو قطب علمی تحلیل فضایی مخاطرات محیطی، دانشگاه خوارزمی
3- دانشجوی کارشناسی‌ارشد جغرافیا و برنامه‌ریزی روستایی، دانشکده علوم جغرافیایی، دانشگاه خوارزمی

کیفیت زندگی مفهومی چندوجهی، نسبی، متأثر از زمان و مکان و ارزش‌های فردی و اجتماعی است که دارای ابعاد عینی و بیرونی، ذهنی و درونی می‌باشد. از این رو، معانی گوناگونی برای افراد و گروه‌های مختلف بر آن مترتب است. در این مقاله سعی شده است ضمن سنجش کیفیت زندگی مبتنی بر شاخص‌های ذهنی، مهمترین عوامل مکانی- فضایی مؤثر بر کیفیت زندگی روستاهای ناحیه شناسایی و تحلیل شود. روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی است. محدوده جغرافیایی مورد مطالعه دهستان قرق شهرستان گرگان و جامعه آماری روستاییان 5 روستا از این دهستان و حجم نمونه 340 خانوار از روستاییان است که با استفاده از فرمول کوکران تعیین گردیده‌اند. روش نمونه‌گیری طبقه‌ای در انتخاب روستاهای نمونه بکار گرفته شد. برای جمع­آوری اطلاعات از مطالعات کتابخانه‌ای و میدانی (پرسشنامه) استفاده شد. به منظور تحلیل داده­ها از آزمون ANOVA استفاده شده است. نتایج نشان داد که کیفیت زندگی در ناحیه مورد مطالعه از نگاه روستاییان در ابعاد محیطی و کالبدی دارای شرایط مناسب‌تری بوده است. تفاوت فضایی در وضعیت روستا بر اساس شاخص‌های ذهنی کیفیت زندگی متاثر از عوامل بعد فاصله روستاها از جاده اصلی، فاصله روستا تا شهر گرگان و تنوع قومیتی است.

متن کامل [PDF 1958 kb]   (2411 دریافت)
پذیرش: 1396/3/29

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.