دوره 8، شماره 30 - ( زمستان 1398 )                   جلد 8 شماره 30 صفحات 259-243 | برگشت به فهرست نسخه ها

حسین زاده عسگر، معمری مهدی، قربانی اردوان، مفیدی چلان مرتضی. عوامل اقتصادی و اجتماعی اثرگذار بر مهاجرت روستاییان مورد: سامان های عرفی روستایی حوزه انارچای مشگین شهر. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1398; 8 (30) :243-259

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3429-fa.html

1- دانشجوی دکترای علوم مرتع‌، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
2- استادیار علوم مرتع، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران ، moameri@uma.ac.ir
3- دانشیار مرتعداری، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
4- استادیار علوم مرتع‌، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایران
از آنجایی که زندگی و معیشت خانوارهای روستایی به‌طور گسترده­ای به منابع طبیعی پایه همچون مراتع- وابسته است؛ عدم هماهنگی بین نیازهای بهره­برداران روستایی و منابع طبیعی، تعلق خاطر روستاییان نسبت به محیط زندگی را کم‌رنگ کرده و در نهایت منجر به مهاجرت می­شود. مهاجرت یکی از عوامل اصلی تغییر جمعیت در مناطق روستایی است که دارای اثرات منفی در درازمدت و کوتاه‌مدت دارد که این اثرات تغییراتی را در ساختار اجتماعی و اقتصادی مناطق روستایی وارد می­کند. در این تحقیق نیز تاثیر عوامل اقتصادی و اجتماعی بر میزان مهاجرت روستاییان در سامان­های عرفی روستایی حوزه انارچای مشگین‌شهر استان اردبیل مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و نوع پژوهش کاربردی است. روش جمع­آوری اطلاعات با استفاده از دو روش مطالعات کتابخانه­ای و نیز روش میدانی انجام شد. به منظور بررسی علت و انگیزش مهاجرت روستاییان از تکنیک پرسشنامه، مصاحبه، مشاهده و مطالعه آمارهای جمعیتی روستاها از سال 1355 تا 1395 استفاده شد. فرم­ها و پرسش‌نامه‌های تکمیل‌شده پس از بازبینی و کدگذاری تحلیل شدند. به­منظور اولویت­بندی و شناسایی مؤلفه­هایی که بیشترین اهمیت را در زمینه مهاجرت داشته­اند، از آزمون فریدمن، برای انتخاب مهم‌ترین گویه­های موثر در مهاجرت از آزمون آماری تجزیه مؤلفه­های اصلی و جهت بررسی سهم هر یک از مولفه­های (گویه­های) استخراج شده از تحلیل رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شد. نتایج نشان داد مهم‌ترین گویه­های موثر در مهاجرت بهترتیب درآمد پایین، نبود بستر مناسب برای ازدواج جوانان و نبود شغل به‌ترتیب با میانگین رتبه 93/19، 88/19 و 81/19 می­باشند. به نظر می­رسد تضعیف ساختارهای اقتصادی و اجتماعی سبب می­شود تا روستاییان برای به‌دست آوردن فرصت­های بهتر زندگی به مناطق شهری مهاجرت کنند، بنابراین مهم‌ترین مشکل این منطقه در سال­های آتی نبود نیروی کار جوان برای فعالیت در بخش کشاورزی و دامداری خواهد بود. بر اساس نتایج، درآمد پایین، نبود بستر مناسب برای ازدواج جوانان، نبود شغل و عدم اطمینان از آینده فرزندان بیشترین تاثیر را بر میزان مهاجرت به شهر دارد.
دریافت: 1398/12/26 | پذیرش: 1398/12/26

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.