دوره 9، شماره 32 - ( تابستان 1399 )                   جلد 9 شماره 32 صفحات 265-245 | برگشت به فهرست نسخه ها

آخوندی قهرودی مرضیه، نظری عبدالحمید، رستمی شاه بختی، صلاحی اصفهانی گیتی. تحلیل فضایی زیست پذیری اقتصادی در سکونتگاه های روستایی شهرستان ری. اقتصاد فضا و توسعه روستایی. 1399; 9 (32) :245-265

URL: http://serd.khu.ac.ir/article-1-3550-fa.html

1- دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه پیام‌نور، تهران، ایران ، Marjan56akhondi@yahoo.com
2- دانشیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
3- استادیار گروه جغرافیا، دانشگاه پیام نور، تهران، ایران
بهبود شرایط زندگی در جوامع روستایی، هدف غایی برنامه­ها و پروژه­های توسعه روستایی است. پیش­شرط دستیابی به این مهم، فراهم ساختن شرایط مناسب زندگی است. به­همین خاطر، صاحب­نظران، متخصصان و مدیران حوزه برنامه­ریزی، مفهوم زیست­پذیری را به عنوان یکی از مفاهیم نوین در حوزه برنامه­ریزی روستایی که ارتباط نزدیکی با پایداری روستاها و بهبود کیفیت زندگی ساکنان آن دارد، پذیرفته­اند. هدف تحقیق حاضر، تحلیل­فضایی زیست­پذیری اقتصادی در روستاهای شهرستان ری است. این پژوهش، به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از حیث روش تحقیق توصیفی و تحلیلی است. جمع­آوری داده­ها با استفاده از دو نوع پرسشنامه محقق­ساخته (یکی برای 98 روستای دارای سکنه به صورت تمام­شمار و دیگری برای 360 نفر از سرپرستان خانوار به عنوان جامعه نمونه که طبق فرمول کوکران محاسبه و به روش ساده انتخاب گردید) انجام گرفت. نتایج حاصل از تحلیل موران دو متغیره نشان می­دهد که 14 روستا از 98 روستای مورد مطالعه، در وضعیت کاملاً مطلوب، 37 روستا در وضعیت متوسط و 48 روستا در وضعیت نامطلوب قرار دارند. همچنین نتایج حاصل از تحلیل HOT/COLD SPOTs نشان می­دهد که 16 لکه سرد (زیست­پذیری پایین «LL»)، و 12 لکه داغ (زیست­پذیری بالا «HH») در ناحیه وجود دارد. بزرگترین لکه داغ در شمال­شرق شهرستان واقع شده و روستاهای قرار گرفته در این لکه دارای زیست­پذیری اقتصادی بالایی هستند و در مجاور همدیگر قرار گرفته­اند. بزرگترین لکه سرد نیز در جنوب­غرب شهرستان قرار گرفته است.
دریافت: 1399/6/31 | پذیرش: 1399/6/10

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی می باشد.